Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Баба Яга, която направи да се чуе и за хасковските свещеници

baba_Qga

 

 

   Баба Яга, скулптурата на популярната приказна героиня, „кацна“ на електрически стълб пред сградата на общинската администрация в Хасково още на 21 май т.г. По-правилното е да се каже, че се е бутурясала в стълба, олицетворяващ по думите на кмета Георги Иванов мощта, с която той и ръководените от него чиновници се възправят buhalпред всяко зло, което на талази на талази иде към местната управа.

 

 

   Според местни медии, статуята предизвиквала голям интерес и жители и гости на града отивали специално пред общината, за да я видят. Нормалните хора й реагират с усмивка. Това, естествено, не се понрави на хасковските свещеници, които смятат, че може би точно баба Яга им краде богомолците. И ето ти подписка: Да се разруши. И не само тя, но и скулптурата на бухал, който пак по замисъла на кмета противостои на злите помисли и ги неутрализира, кацнал на терасата над входа на общината, срещу  злокобната баба. Внушението, естествено е, че бухалът, символ на мъдростта, пък олицетворява мъдростта на управителя. Може и да е самоласкателно, но дали като заслуга на Георги Иванов или не, в последните години Хасково от безличен се превърна в интересен за посещение град. В него сигурно живеят и много недоволни граждани, но едва ли като разрушат баба Яга ще нахранят недоволството си.

   А, и защо църквата, която хич не обича да я питат за църковните дела (и за стореното от нея за паството) много обича да дава мнение за светските дела? И дали Дяволът е точно в тази скулптора?

   И двете оспорвани фигури, изработени от месингова ламарина (и вероятно за сигурност качени нависоко) са дело на скулптора Господин Тенев - Гуспата и са поръчани от кметството.

baraban.bg ©

Top Desktop version