Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Дарението на Светлин Русев – 30 години по-късно

   Няма известно българско име, утвърдено в пространствата на изящното, което да липсва в залите на старата баня в Плевен. От 30 години реставрираната постройка (строена през 1904 г. от арх. Никола Лазаров) е прислонила едно от големите дарения в съвременната ни история. Дарената от акад. Светлин Русев колекция наброява 415 творби. На първия етаж са картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век - Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Кирил Петров, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Владимир Димитров – Майстора... Вторият етаж е отделен за съвременни български художници, като Никола Манев, Веса Василева, Енчо Пиронков, Георги Божилов... Третото ниво, разположено в кулите на старата баня, показва работи на български гравьори, като Илия Бешков, Владимир Димитров-Майстора, Сидония Атанасова, картини на известни чужди художници, сред които Пабло Пикасо, Франсиско Гоя, Оноре Домие, Марк Шагал, Морис Дьони, Пиер-Огюст Реноар, Салвадор Дали, Ренато Гутузо, Йожен Дьолакроа,  малки скулпутри на Огюст Роден и Едгар Дега. В колекцията има виенски сецесион, африканско и индийско изкуство и всичко, попаднало в окото на ценителя.

 

 Чест прави на Община Плевен, че преди 30 години е намерила начин да обнови един паметник на културата и да го превърне в духовен център. Сега там се изнасят камерни концерти, представят се книги. Безчестие е, че 30 години по-късно, акад. Русев, както разбрахме, сам и единствен продължава да се грижи за състоянието на колекцията, да поръчва реставрация на картини, да подменя рамки, където са налага...

   Трийсет е достатъчно внушителна годишнина. Едва ли на откриването на изложбата на плевенския скулптор Ангел Спасов акад. Русев е правил някакви асоциации, казвайки, че „днес честваме нещо, което не сме заслужили и нямаме това право“. Но казаното е валидно за всичките фалшиви чествания, които правим... Малко създаваме, много унищожаваме... Огледайте се!

                                                                                                            Йорданка Раданчева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version