Първата държавна текстилна фабрика ще стане част от музеен комплекс

baraban.bg

Първата държавна текстилна фабрика ще стане част от музеен комплекс

   Регионалният исторически музей в Сливен получава за безвъзмездно ползване сградата на Първата текстилна държавна фабрика /и бивш затвор/, строена от Добри Желязков. Имотът е частна държавна собственост, предадена за управление на община Сливен,която пък го  предоставя на музея за организиране и разполагане на експозиционни площи, фондохранилища и ателиета. Това съобщи Николай Сираков, директор на сливенския музей.

   „С това дарение ни се дава шанс да изградим един цялостен културно –исторически комплекс, тъй като самата сграда е близо до Музея на текстилната индустрия, в близост са също Къщата на сливенския бит, родната къща на Добри Чинтулов и подходът към крепостта „Туида”, посочи Сираков. По думите му, първите два етажа на обширната каменна постройка са ремонтирани от бившия стопанин - Регионалния център за икономическо развитие. От ремонт се нуждаят приземния и третия етаж, а средствата ще се търсят по програми и проекти. Очаква се подкрепа от Министерството на културата, от Сдружението на музеите в България и от Община Сливен.

    Според директора на музея, най-важната задача в момента е изграждането на фондохранилища в съответствие със Закона за културното наследство. В тях трябва да се изгради климатизация, да се поставят влагоабсорбатори, за да може да се преместят фондовете на музея. Екип от музейните специалисти ще извърши пълна идентификация, инвентаризация и дигитализация на 56-те хиляди фондови единици. Необходима е реставрация и консервация на много от тях. Подготвя се и концепция за нова музейна експозиция, която да усвои целесъобразно експозиционната площ на новата сграда, като ползва интерактивни методи за забавления на деца и възрастни. Така сливенският исторически музей получава всички предпоставки да се превърне в един от най-големите музейни комплекси в страната и да се стане емблема на Сливен.

 

   Във връзка със създаването на този музеен комплекс, кметът на общината Кольо Милев добави, че ще бъде извършена промяна и в общия градоустройствен план и ще се създаде подходяща инфраструктура, за да се улесни достъпът на посетителите. 

baraban.bg ©

Top Desktop version