Три от няколкото изложби

baraban.bg

Три от няколкото изложби

   Ако попитаме сливенци за културния живот в града, повечето от тях сигурно ще кажат, че никакъв го няма... Не че се интересуват от него, ами така сме свикнали – да изкарваме, че нищо не ни е наред. А само в дните преди Националния празник бяха открити три интересни художествени изложби, заради които други хора по света биха изминали километри... за да ги видят, естествено.

   Та, без да изминавате километри, ето какво може да видите в Сливен:

   Изложба с творби на скулптура Стефан Пейчев и съпругата му Иванка Пейчева в къща „Миркович“. Ако не се сещате, Стефан Пейчев е автор на статуята на Хаджи Димитър на неговия паметник, за който паметник някои казват, че е най-стилния в България. Изложбата е с даренията, направени от дъщерята на семейство Пейчеви – Илиана Симеонова: керамични пластикии съдове на двамата автори, релефи, снимков материал на реализирани паметници в Сливен и страната, етюди от обучението на Стефан Пейчев в Италия, рисунки, негови дипломи и др.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   В галерия „Йордан Кювлиев“може да се види изключително интересна изложба на малко популярен, но много ценен от специалистите и от всички, които го познават автор - Янаки Кавръков. По повод седемдесетата годишнина на рано починалия художник, двайсет негови картини от частната си колекция, е подредил писателят Камен Васевски.

   В зала „Сирак Скитник“, галерия „Димитър Добрович“ - Сливен и Движението за национално възраждане „Оборище“ -София представят изложбата „България в блясък- владетели и дворци на Третото Българско Царство“. Тук ще видите фотоси от дворци и манастири, които може би никога няма да посетите на място, както и портрети на български царе.Автор на снимките и текстовете е Тошо Пейков – доктор по социология, фотограф, Изпълнителен директор на НДФ “13 века България”2005-2009г., който казва: "Патриотизмът на младите българи е непросветен и затова той трябва да бъде просвещаван.

   Ами, просвещавайте се...

                     БАРАБАН

 

baraban.bg ©

Top Desktop version