Има надежда за паметника на 6-ти артилерийски полк

baraban.bg

Има надежда за паметника на 6-ти артилерийски полк

от sliven-news.com

 

   Има голяма вероятност паметникът на 6-ти артилерийски полк, който се намира в бившия Зенитен полк, да бъде възстановен и да възвърне предишния си блясък. Това става ясно от протокола от проведено заседание на Областната комисия „Военни паметници”. Една от точките в дневния ред на заседанието, проведено през февруари, е именно съдбата на военния паметник.  

 

   Началникът на общинския отдел „Образование, култура и вероизповедания” Ваня Шишкова е представила доклад за инвестиционните намерения на общината по отношение на паметника за 2015 година. От доклада става ясно, че местонахождението на паметника няма да се променя, но трябва да се направи голям и цялостен ремонт, за който са нужни много средства, с които общината не разполага.

 

   По същата точка Иво Антонов, главен експерт в дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната, е предложил да се поиска от Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея /2014-2018 г./, да бъдат предвидени средства за 2016 г. за ремонт на паметника. Антонов е съобщил още, че военното министерство е готово да дари бронзови гилзи за отливането на фигурата на артилериста, оръдието и всички художествени детайли по паметника.

 

   Майор Светлана Георгиева от военно формирование 22220 – Сливен е предложила да започне дарителска кампания от община Сливен, за реставрацията на паметника.

 

   Комисията е приела следните решения по тази точка:

 

   1.Подкрепя намеренията на общината за реставрация на паметника и предлага чрез комисията да поиска от Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея да бъдат предвидени средства за 2016 г. за ремонт на паметника.

 

   2.Подкрепя организирането на дарителска кампания от община Сливен за реставрация на паметника.

 

   3.Препоръчва на община Сливен да започне процедура по архитектурно заснемане, фотодокументиране на паметника и направа на калъпи на фигурата на артилериста, оръдието и всички художествени детайли за съхранението на паметника.

 

   С други думи, надеждата за паметника остава. Няколко пъти вече писахме за проблема с него, търсихме решение, обвиниха ни, че преиграваме... По-късно поне растителността около паметника бе премахната. Днес решение пак има, остава да се намерят нужните средства за ремонта. По наша информация, ще трябват около 50 хиляди лв. Средства, които с общи усилия могат да бъдат събрани. И с дарителска кампания, и със средства от Националния комитет, и със средства от общината. Стига да има желание.

baraban.bg ©

Top Desktop version