Случи се значимо дарение

baraban.bg

Случи се значимо дарение

   Голямо дарение за Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ направи писателят и колекционер Камен Васевски. Платна на Добри Добрев, Евгений Курдов, Русчо Симеонов, Янаки Кавръков, Тома Трифоновски, проф. Ивайло Мирчев, Хинко Хинков, Юри Буков – творци от различни поколения и с различен натюрел, четирийсет на брой, са подредени в специална зала на сливенската гимназия. Дарението я прави единствена сред училищата със собствено галерийно пространство, каза директорката Пенка Кушкиева. Кметът Кольо Милев благодари на дарителя.

 

   „Произведенията дето са пред вашите жадни очи са издирвани и събирани с трайна обич, с неизмерима последователност и с безподобно постоянство. Не година-две, а повече от четири-пет десетилетия от своя живот посветих на този странен занаят  – колекционерството“ - каза Камен Васевски, с пожелание питомците на училището да следват пътя на именитите творци. В дарението са включени и книги на писателя, част от които са интервюта с други известни български колекционери на картини.

   Камен Васевски, който е един от най-продуктивните български творци в областта на прозата, поезията и публицистиката, навърши 80 години. Следващият петък тази годишнина ще бъде отбелязана в Клуба на дейците на културата в Сливен.  

 

baraban.bg ©

Top Desktop version