"Маскарадни игри" - Драгоданово

baraban.bg

"Маскарадни игри" - Драгоданово

   Сливенският регионален празник “Маскарадни игри” ще се проведе утре, 13 март, в село Драгоданово.  

   Празникът се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни. Съборът е със състезателен характер. Неговата цел е да стимулира и разпространява българските традиции и обичаи свързани с маскарадна обредност. Участниците ще покажат най-точно възпроизвеждане на обред включващ маскарад, фрагмент от обред и обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

   Заявки за участие в тазгодишното издание са подали 12 състава. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени, са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”. Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класираните на първите три места ще има парични награди.

   Съставите ще бъдат оценявани от жури с председател д-р Владимир Демирев, етнолог от Регионалния исторически музей и членове: Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци в Сливен и хореографката Станка Иванова.

   Събитието се организира от община Сливен, кметството и Народно читалище „Изгрев 1928” в с. Драгоданово. „Нека съхраняваме и предаваме българските традиции, в очакване на пролетта и един от най-светлите Християнски празници Възкресение Христово!”, посочват организаторите и канят всички желаещи на празника.

   Началото на събора е в 10 часа на площада пред кметството.

baraban.bg ©

Top Desktop version