Нова изложба в „Сирак Скитник“

baraban.bg

Нова изложба в „Сирак Скитник“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Ако снощи  бяхте дошли в изложбената зала „Сирак Скитник“, щяхте да се почувствате съществена част от културната общност в Сливен – поне една трета част. На откриването на изложбата "Живопис и скулптура от фонда на Художествената галерия „Димитър Добрович” присъстваха осем души, половината от тях бяха уредници в галерията, а от другата половина половината бяха журналисти. От двамата граждани – представители на културната общност в града ни, единият май си беше тръгнал преди откриването на изложбата. Така че, изпуснахте...

   В изложбата са включени творби на съвременни български автори, създавани от втората половина на XX век до наши дни. Тя е замислена като хронологично продължение на дългогодишната постоянна експозиция „Съвременно българско изкуство”, която се намира на първия етаж в залата и набелязва основни етапи в българското изкуство от XIX век и първата половина на XX век.

   В откритата вече изложба на втория етаж са представени творци, които създават нови пластически и идейни търсения в родното изобразително изкуство през последните четири десетилетия на XX век . За периода на 60-те и 70-те години са подбрани творби от Петър Урумов, Калина Тасева, Лика Янко, Иван Кирков, скулптури на Галин Малачиев, Валентин Старчев, Величко Минеков и други.

   В селекцията от 80-те години са включени живописни творби от Петър Дочев, Генко Генков, Димитър Киров, Георги Божилов - Слона, Дечко Узунов, Светлин Русев, скулптури на Иван Праматаров, Емил Попов, Борислав Кишкилов, Цвятко Сиромашки и други.

   „Акцент в изложбата и интересен факт за ценителите на изкуството е живописен пейзаж от 60-те години на голямата българска художничка Славка Денева. Той е открит на гърба на друга нейна творба, притежание на сливенската галерия, при реставрация. Творбата се показва за пръв път“ – каза уредникът в галерията Адриан Аврамов, който откри изложбата.

   В изложбата е отделено специално място на сливенски художници - съвременници, живописците Евгени Вълев, Иван Савов, Тодор Терзиев, Красимир Карабаджаков, Красимир Добрев, Атанас Парушев, Йордан Парушев, скулпторите Светослав Милев, Стефан Кънев, Кунчо Кунчев.

   Изложбата ще остане в залата през летните месеци – все пак може някой гост на Сливен, като знае, че е дошъл в град с културни традиции, да поиска да я види...

БАРАБАН

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version