Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Старата баня на Сливенските минерални бани

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Нямах намерение да представям – отново – старата баня на Сливенските минерални бани като архитектурен обект, който заслужава внимание. Правя го, защото стана ясно, че сливенци не знаят за коя постройка става въпрос.

   В четвъртък миналата седмица се състоя поредното заседание на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Община Сливен. За това заседание общинският пресцентър предостави информация. В нея, между другото се упоменава, че съветът продължава да настоява общинската администрация да задейства процедура, с която да поиска три обекта в общината да бъдат обявени за паметници на културата и като такива да влязат в регистъра на тези паметници (и съответно да получат по-добра защита). Един от тях е старата баня на Сливенските минерални бани. Някои сливенски медии придружиха информацията със снимка на новата баня, което явно въведе в заблуждение, съдейки по коментари във фейсбук.

   Впрочем новата (защото по-нова няма) баня е достатъчно стара (от самото начало на ХХ век) и с достатъчно представителна архитектура, за да влезе в регистъра на паметниците на културата. Имахме и такова предложение, което след обсъждане отпадна, тъй като оригиналният й архитектурен облик понастоящем е доста развален. Старата баня наричаме постройката от началото на ХІХ век (или преди това) - уникална в архитектурно отношение, тъй като малко са останали такива куполни сгради. Тези, които я знаят, обикновено я наричат „Римската баня“, което е далеч от истината. (На Сливенските минерални бани всъщност има и останки от къпални от римско време, но тук не говорим за тях.)

   Коментарите в социалната мрежа, за които споменах, обикновено са в посока как в чужбина от нищо правят паметник на културата и обект за туристически посещения, а ние не можем да представим това, което наистина имаме. Но за да го представяме, показваме и пр., първо трябва ние да го познаваме. И си мисля, че първото, което може да направи ръководството на община Сливен, е да натовари на един микробус журналистите и хората, от които зависи конкретната незадвижена процедура, за да им покаже този паметник, който те не са виждали. За да могат да обясняват на останалите граждани за какво иде реч. (Същото се отнася и за останалите два предложени за регистъра обекта – крепидата в с. Старо село и Горчивата чешма в Николаево, а и не само за тях...) Поне за един такъв опознавателен тур общината със сигурност има финансова възможност.

Йорданка Раданчева

секретар на Обществения съвет

за закрила на културното наследство

в Община Сливен

 

baraban.bg ©

Top Desktop version