Ансамбъл „Сливен“ протестира, но твърде културно и незабележимо

baraban.bg

Ансамбъл „Сливен“ протестира, но твърде културно и незабележимо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    На днешното Национално изложение по животновъдство Сливен`2016, една от атракциите бе протестът на Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен“. Впрочем, повечето от многобройните посетители май така и не разбраха защо тези облечени с национални носии жени и мъже стоят на входа към изложението, сметнаха ги за част от програмата. Колкото до лозунга, зад който бяха се построили – кой ли се зачита чак толкоз... Те бяха подготвили и писмо-обръщение към премиера, за когото имаше слух, че ще посети изложението. В писмото музикантите и танцьорите се надяват на помощ свише.

   Поради лошото си финансово състояниеОбщина Сливен орязва бюджета на ансамбъла с 50%, което означава, че той няма как да продължи да съществува в настоящия си състав от 45 души – оркестър, хор, танцов състав, корепетитори, гардеробиер и директор. В подобен състав оркестърът съществува вече почти 60 години и е носител на много призове и отличия.

   Бойко Борисов не дойде в Сливен, затова пък край „емблемата“ – както често я наричаме – на Сливен се извървяха общински съветници и народни представители. Някои се отклониха встрани, за да не ги видят, други казаха, че не това е начинът, за да се получи резултат, но не се спряха да обяснят какъв е начинът. Може би сливенци щяха по-осезаемо да забележат протеста (по-скоро молбата) на емблемата си, ако тя, емблемата, отсъстваше от празничната програма за предстоящия Димитровден. Е, вярно, че тази година наред със сливенския ще участва и пазарджишкия ансамбъл за народни песни и танци – вероятно проба за това колко по-евтино ще е, ако в бъдеще наемаме „чужди“ изпълнители. За щастие, има градове като Пазарджик, които съумяват да съхранят своите емблеми, за разлика от други, които не могат. А за нещастие, когато от един град си тръгва културата, след нея си тръгват културните хора, а след тях – и всички останали...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БАРАБАН

baraban.bg ©

Top Desktop version