БНТ показва филм за д-р Георги Китов

baraban.bg

БНТ показва филм за д-р Георги Китов

 Kitov  Георги Китов, най-именитият от археолозите на тракийската древност, ще бъде представен в документалния филм "Човекът на действието" днес, 18 октомври, от 19 ч. по Канал 1 на Българската телевизия. Режисьор на филма е Атанас Димитров, сценарист е археологът Диана Димитрова.

   Културното наследство на България рядко попада във фокуса на вниманието. Хора като покойния д-р Георги Китов биха могли да подтикват младите да приемат предизвикателствата на научните изследвания – това са мотивите, с които Министерството на образованието, младежта и науката, както и телекомуникационната компания "Виваком", са финансирали създаването на филма. Той е направен и с подкрепата на Министерството на културата, Института по тракология към БАН, Националния археологически институт с музей и др.

   „Човекът на действието” включва архивни кадри от над 30-годишната изследователска работа на големия учен. Историци разказват за приноса на Георги Китов за разкриването на нови моменти от миналото и културата на траките, за големите му открития на изключителни тракийски паметници, направени през последната четвърт на ХХ век, сред които гробниците в Жаба могила при Стрелча, религиозният комплекс край Старосел, гробницата на цар Севт III в могилата Голямата Косматка до с. Шипка, Александровската гробница до Хасково. Последните години от живота си д-р Китов отдели на проучвания на тракийските могили в Сливенско, които донесоха изключителни царски погребения и доказаха тезата му за продължаващата по цялото поречие на Тунджа Долина на тракийските царе.

 

   Все още не много известен и е последният фирм с участието на Георги Китов, месеци преди смъртта му, наречен "Севт безсмъртният. Тайните на един тракийски цар”, продукция на „Кресчендо филмс” – Франция, „Гуд енд Бед Нюз” – Белгия и „Палимпсест” - България в копродукция с ARTE-Франция и RTBF-Белгия. От българска страна филмът е подкрепен от ИА „Национален филмов център”. Засега филмът е показван само по телевизионните канали ARTE-Франция, ARTE-Германия, RTBF-Белгия, в Испания, а в България – във Варненския археологически музей и на
13-я Международен филмов фестивал „София филм фест”-2009. Филмът е  амбициозен проект, с помощта на българския археолог търсещ отговор на въпроса каква е скритата сила и мощ на тракийския народ, която от една страна е създала уникалните произведения, които днес достигат до нас, а от друга е повлияла върху най-големите умове на древността като Сократ, Питагор, Еврипид.

baraban.bg ©

Top Desktop version