Изложба „Портрети” на Георги Илиев

baraban.bg

Изложба „Портрети” на Георги Илиев

   В градската художествена галерия „Димитър Добрович” е експонирана изложба „Портрети” на фотограф-худажника Георги Илиев – член на Националната фотографска академия. В изложбата са представени над 40 творби – портрети на известни личности, гостували по различни поводи в Сливен. Някой от тях са носители на голямата награда на община Сливен на името на Добри Чинтулов. Показани са портрети на актьори, които са работили в Драматичния театър в Сливен и на други известни личности от града.

   Портретите са изработени с фотографските техники соларизация, графика, колаж. Приложен е светлинен ретуш при композиране на портретната картина. „С подобни композиционни решения се търси по-голямата изобразителна сила на портрета, наситена с психологизъм и характерологията на портретирания”, споделя авторът.

   Сред картините са „Усмивката на фотографа”, снимка от 60 години на миналия век на фотографа бай Хаик, правил портрети на открито на пазара. Показани са снимки на Йорданка Христова, Петър Слабаков, Асен Макасчиев, Стоянка Мутафова, Николай Мандаджиев, Русчо Симеонов, Слава Рачева, НВПС Иоаникий, Георги Парцалев, Васил Михайлов, Илия Бешков, Тодор Терзиев, Апостол Карамитев, Иван Кондов, Петър Стефанов – Петър мим, Димитър Шиваров, Генко Генков, Петър Добрев и други.

baraban.bg ©

Top Desktop version