Тържествен ритуал и мъжко хоро на Богоявление в Сливен

baraban.bg

Тържествен ритуал и мъжко хоро на Богоявление в Сливен

   Богоявленска света Златоустова литургия ще бъде отслужена във всички храмове на 6 януари, Йордановден от 8 ч. В 11 ч. на площад "Хаджи Димитър" ще бъдат осветени бойните знамена на военно формирование 22220 - Сливен. Съорганизатори на ритуала са Центърът за подготовка на специалисти-Сливен, Общината и Сливенската митрополия.

   Първият благослявящ водосвет на знамената и армията (поне първият, за който се знае)е отслужен преди битката при Ахелой през 917 г. по времето на цар Симеон І. И това се превръща в традиция, която е прекъсната на два пъти – по време на турското робство и в периода 1946-1992г. През 1993 г. ритуалът  е възстановен. Всяка година на 6 януари във всеки гарнизон на страната представителите на Българската православна църква извършват богоявленски водосвет на знамената на Българската армия и благославят представителни нейни части.

   Също от 11 ч. от църквата "Света София" ще тръгне литийно шествие към Новоселската река, където ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет, а в 12 часа ще бъде хвърлен кръст във водите на реката. За трета поредна година в Сливен ще се играе "мъжко хоро", организирано от сдружение "Свети Георги Победоносец". Хорото набира все по-голяма популярност, като миналата година в ледените води на реката нагазиха над двайсет души, а присъстващите на ритуала бяха стотици.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version