ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на Сливен и на Шивачево

baraban.bg

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на Сливен и на Шивачево

 

   Днес е празникът на град Сливен и на град Шивачево.

   Слънцето се усмихна, дано и хората в тези градове имат много поводи за усмивка!

 

 

   На празнична церемония-концерт снощи в зала „Сливен“, бяха връчени годишните награди на Община Сливен.  Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” получи актьорът проф. Ивайло Христов . Носителят на наградата е сред най-успешните и популярни български актьори, с над 130 роли в театъра и киното. Професионалният му път започва на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, където участва в над 20 постановки. „Хиляди пъти съм се качвал на сцена, но никога не съм бил толкова развълнуван. Всяка плочка, всяко дърво в Сливен свързвах със свой спомен. Разбрах как се е чувствал Одисей като се е върнал в своята Итака. И се заредих с нова енергия. Колко е хубаво човек да се връща към началото. Ето това ми се случи днес. Имах един прекрасен ден и затова ви благодаря!”, каза Ивайло Христов.

   Наградата за стопанска инициатива на името на първия български индустриалец  Добри Желязков – Фабрикаджията е за управителите на „ХЛ – Топмикс“ ООД Пламен Даскалов, Стефан Колев и Йенс Рейман. От тяхно име я  получи Ваня Бахчеванова – прокурист на фирмата. „Тази награда е доказателство, че добре свършената работа не остава незабелязана. Решението ни е да дарим на Дневния център за деца с увреждания в кв. „Дружба” паричния еквивалент, като всеки от екипа на компанията ще добави към сумата лични средства. Благодарим, че имаме възможност да направим това”, каза Бахчеванова.

   Доц. д-р Ружа Маринска, преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет, е носител на наградата „Д-р Иван Селимински“. Тя активно изследва творчеството и жизнения път на сливенски художници-класици: Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Никола и Иван Абрашеви, Добри Добрев. „Ние не трябва да имаме никакви комплекси, а всеотдайно, задълбочено да се занимаваме с творчеството на нашите големи творци и да се опитваме да ги покажем на света”, каза доц. Маринска.

   Отличието „Милосърдие”, тази година е за собственичката на пътническа агенция „Дорис“ Тодорка Енева. Дора Енева осигурява безплатно пътуване с автобусите на „Дорис” на онкологично болни хора от Сливен до Стара Загора и обратно. Енева е изпълнила и няколко безвъзмездни проекта в полза на децата и образованието в Сливен. „Ако всеки от нас направи по нещо малко за града, със сигурност ще направим Сливен по-добро място за живеене. Ще върнем децата си в нашия град, в техния град, където им е мястото”, каза Дора Енева.

   Сливенци получиха поздравителни адреси за празника от Президента на Република България Румен Радев, от председателя на 44-то Народно събрание Димитър Главчев, от министър-председателя Бойко Борисов, Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България, от директори на национални и регионални структури, кметове на общини.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version