В Сливенския музей – най-старата керамична плочка, носител на информация

baraban.bg

В Сливенския музей – най-старата керамична плочка, носител на информация

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Ново постъпление в Регионалния исторически музей в Сливен, едно от най-ценните негови притежания и най-старо сред артефактите в него, представиха днес, в деня, който е и професионален празник на българските археолози. Керамичната плочка, покрита от всички страни с орнаменти изпълнени чрез врязване и запълнени с бяло вещество, е открита в района на къснонеолитното селище, известно като Хлебозавода в Нова Загора, при рутинното обхождане на терена от екип на доц. Красимир Ников от Националния археологически институт през октомври миналата година.

   Върху плочката, изработена от непречистена глина, но със загладена повърхност, са врязани знаци и мотиви, известни още от ранния неолит. „Това не е декорация, а понятна за съвременниците информация“, каза д-р Татяна Кънчева-Русева, част от археологическия екип. В това няма съмнение, смята и колегата ѝ д-р Веселин Игнатов, тъй като има определена повторяемост на знаците, които пък са разпределени по определен начин. Сливенските специалисти също са на мнение, че определено става въпрос за културен текст, в който е налице конкретна информация. 

   Трябва да се отбележи, че това е седмият предмет със знаци (които някои специалисти не случайно наричат протописменост), открит в селището от VI хилядолетие пр.н.е. край бившия хлебозавод в Нова Загора. Той попълва най-старата и най-голямата колекция от подобни предмети в света и според специалистите, може да се определи като част от т.н. Дунавска протописменост, отделни предмети-носители от която са откривани на територията на България, Румъния и Сърбия. (Нека вметнем, че най-ранната знакова система, призната за писменост – Шумерската – е от IV-III хилядолетие пр.н.е.,т.е. вече от епохата на бронза.)

   Находката ще бъде експонирана в Сливенския исторически музей. „Тя е резултат от добрата ни  съвместна научна дейност с Националния археологически институт“, подчерта директорът на музея Николай Сираков. При последните есенни теренни обхождания в Новозагорско на площ от четири квадратни километра, са регистрирани 36 археологически обекта и отделно са събрани и 36 движими паметници на културата. Освен представената днес керамична плочка, има прешлени за вретена, тежести за стан и за рибарски мрежи, части от накити, култови фигурки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Археолозите Татяна Кънчева-Русева, Николай Сираков, Веселин Игнатов.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version