Седем номинации за наградата „Добри Чинтулов“

baraban.bg

Седем номинации за наградата „Добри Чинтулов“

   Седем са номинациите за наградата „Добри Чинтулов“, подадени в Община Сливен.

   Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и на българската култура.

   Съюзът на архитектите в България номинира арх. Анна Неврокопска. Инициативен комитет, състоящ се от членове на смесен хор „Добри Чинтулов“ при Народно читалище „Зора – 1860“, номинира Георги Йорданов.  Иван Савов е предложен от Съюза на българските художници, Михаил Илийков – от  Съюза на артистите в България. Петя Александрова е номинирана от издателство „Български писател“, а Съюзът на независимите български писатели посочва името на Соня Келеведжиева. Сред номинираните е и акад. Тодор Кръстев, зад чиято кандидатура  застават Съюзът на българските композитори и Съюзът на Българските музикални и танцови дейци.

   В близките дни предстои заседание на Обществената комисия за избор на носител на наградата. Тя е индивидуална и се връчва в навечерието на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден. На носителите се връчват почетен знак с образа на Добри Чинтулов, грамота на Община Сливен и парична премия в размер на 2 500 лв. Името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” се вписва в Лауреатската книга и на паметната дъска в къща-музей „Добри Чинтулов”.

   Сред носителите на наградата през годините са Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Николай Хайтов, Светлин Русев, Богомил Райнов, Дечко Узунов, Александър Морфов и много други изтъкнати дейци на българската култура и изкуство.

baraban.bg ©

Top Desktop version