Художникът Иван Савов е тазгодишният носител на наградата „Добри Чинтулов“

baraban.bg

Художникът Иван Савов е тазгодишният носител на наградата „Добри Чинтулов“

   Иван Савов е тазгодишният носител на наградата „Добри Чинтулов“. Той е определен с гласуване на заседание на Обществената комисия, което се проведе вчера.

   Иван Савов е роден в Сливен през 1944 г.

   Дълги години работи като главен художник на Русенската опера. Бил е главен художник и режисьор в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, главен художник на Старозагорската опера. За първи път се представя на сцената на Софийската опера през 1974 г. с балета „Легенда за любовта“. В творческата му биография са вписани над 200 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли. От 1991 г. започва да се занимава и с режисура. Оттогава е реализирал сценично 24 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в почти всички европейски държави, както и в Америка и Азия.  

   Иван Савов е носител на Сребърна лира през 1987 г., Награда за сценография на Съюза на българските художници през 1982 г., Кристална лира през 2004 г., Златна лира за цялостно творчество. Има над 10 самостоятелни изложби – живопис и сценография. Негови творби са притежание на Националната галерия, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многобройни частни колекционери у нас и в Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция и други страни.

   Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 25 октомври 2018 г.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version