Наградите от Националната изложба за изобразително изкуство

baraban.bg

Наградите от Националната изложба за изобразително изкуство

    Ето и носителите на награди от Националната изложба за изобразително изкуство за 2021 г., традиционно организирана в Сливен по повод празника на града.

   Селектирането на творбите за участие и наградите са определени от жури в състав с председател Антон Стайков и членове: Деля Чаушева, Минчо Панайотов, Николай Колязов, д-р Румена Калчева.

   Носителят на голямата награда „Сирак Скитник“ тази година е Елизар Милев с  диптих „Огън и лед”.

   Отличените в категория „Живопис“ са:

   Мария Райчева – „Детство II” – първа награда;

   Албена Щениовска Еглофф – „Преднамерна дистанция II” – втора награда и трета за Мартина Караиванова с „Въздушни течения”.

   Авторът, отличен с първа награда в категория „Графика“, е Снежина Бисерова с „Natura Sacra III”. Втората награда е за Дарина Цурева – „Вълна”. Носителят на трета награда е Станислав Божанков с „Фрагменти X”.

   В категория „Скулптура“ с първа награда е отличен Елизар Милев – диптих „Огън и лед”. Втората награда е за Кунчо Кунчев – „Торс”, следван от Надя Текнеджиева с „Кораб”.

   Носителят на наградата в категория „Неконвенционални форми“ е Лилия Моллова с „Душа в клетка”. С наградата за млад автор е отличена  Петра Димитрова – „Паякообразен кран”. За носител на наградата за сливенски автор е определена  Борислава Захариева – „Карандила – червено небе”.

   Момчил Георгиев с „Плаващите снимки на художниците” е носителят на наградата на Съюза на българските художници.

   Организатори на Националната изложба за изобразително изкуство  са Община Сливен, Художествената галерия „Димитър Добрович“, Съюзът на българските художници – Представителство Сливен, Дружеството на художниците – Сливен, Съюзът на българските художници и Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“.

baraban.bg ©

Top Desktop version