Проф. Аксиния Джурова в битка с изчезващата памет

baraban.bg

Проф. Аксиния Джурова в битка с изчезващата памет

 

 

  

 

 

 

 

 

 

       „Изчезващата памет. Срещи по пътя“ в цели седем тома представи в Сливен проф. Аксиния Джурова. В тях на 2000 страници са събрани срещи и разговори с над 140 български художници от поколението между двете световни войни до днес, над 3000 са илюстрациите. „Това не е история на българското изкуство. Това са впечатленията ми от лични срещи, като гледната точка е пристрастна“, каза проф. Джурова, която твърди, че съвременното българско изкуство ѝ е хоби, а не професия.

   Първите три тома включват предимно погледа на „другия“ – впечатления на чужденци, посетили страната ни, техния прочит на българската култура и изкуство, както и на българи, които са живели и са се реализирали в чужбина.

   Останалите томове представят най-именитите български художници и някои от известните техни творчески кръгове като Пловдивската група, Русенската група, на групата художници, събрали ателиетата си в бившата фабрика „Вулкан“ във Варна и пр.

   Фо̀рмата на представянето на творците е чрез диалози, защото в диалога се постига истината и „ако имаше диалог, нямаше да има войни“ смята проф. Джурова.

baraban.bg ©

Top Desktop version