Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Българският мастодонт, в очакване на президента

mastodont

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Българският мастодонт произхожда от най-голямото палеонтологично находище в Европа. Жителите на село Дорково открай време наричат местността „Кокалите“.

   Село Дорково се намира в Родопите, на 14 км от Велинград. Разположено е на двата бряга на река Мътница, в североизточната част на Чепинската котловина. Лежи в южните поли на рида Каркария, който е част от Баташката планина.

Paleo   Всъщност Дорково е световноизвестно праисторическо находище и защитен обект, който представя природата в Източна Европа преди 5 милиона години, през епохата на палеоцена. Първото голямо проучване е през 1985 г., когато  българско-френска научна експедиция започва разкопки под ръководството на световноизвестният палеонтолог проф. Ерберт Тома. Установяват най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Находището е обявено за природна забележителност през 1990 г.

   Проектът за социализация започва през 2010 г. и вече е изпълнен. Нарича се „Създаване и популяризиране на културно–исторически продукт в община Ракитово, чрез адаптация на Палеонтологично находище – с. Дорково, като туристическа атракция и социализация на културен паметник крепост „Цепина“. Цяло лято местните очакваха височайша визита – знае се, че президентът ще посети селото за откриването. Росен Плевнелиев имаше жежко лято, датата се отмества на няколко пъти и последната е 19 септември.  

muzey_Dorkovo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Така или иначе, музеят е готов. Експозиционната зала представлява 10-метрова диорама — умален макет на местността около Дорково в късния плиоцен. Монтирана е озвучителна и видео техника. Научно-популярни филми ще възпроизвеждат звуците издавани от животните, чийто останки са намерени тук. В центъра на експозицията е макетът на мастодонт от рода anancus arvernensis, а около в реални размери са макети на други животни, открити в находището.

   Покрай голямото животно, много българи сигурно ще пожелаят да видят и крепостта на деспот Алексий Слав – Цепина. Тя е на 6 км от селото, на едноименния връх. До нея вече се стига по удобен асфалтов път, а в подножието има уредена експозиция с материали от археологическите разкопки и проучвания.

Cepina

    Нелошо клипче за крепостта и селото, може да видите ТУК.

baraban.bg ©

Top Desktop version