Сторгозия – античният Плевен

baraban.bg

Сторгозия – античният Плевен

Реставрирането донякъде и консервирането на късноантичната и ранновизантийска крепост Сторгозия  в Плевен е един от проектите, осъществени в по-голямата си част с европейски пари. Дейностите са извършени доста интелигентно, без бутафорното надстрояване, каквото има при голяма част от реставрираните крепости. Обектът е в парка Кайлъка, на площ от 31 декара и към него водят два подхода – за автомобилисти, и през парка за пешеходци.

  

Античното селище Сторгозия води началото си от пътна станция в Римската империя, намираща се в центъра на съвременния Плевен, и вероятно създадена на мястото на по-старо тракийско селище. В града е настанен гарнизон, сътавен от поделения на I Италийски легион, разквартируван в Нове (край днешния Свищов). По-добрите условия за стопанска дейност привличат заселници от околните малки селища към станцията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От 238 г. в балканските територии на Римската империя започват нападенията на готските племена, като с това се открива епохата на няколковековните варварски нашествия, променили етническата и политическа картина в региона. Редуващите се през няколко години варварски нашествия принуждават римските власти да вземат мерки за защита на населението, което се придвижва към природно укрепения терен на днешния парк Кайлъка. Там в началото на IV век са изградени защитни съоръжения - мощна крепостна стена, широка 2,20 м, изградена с ломен камък и спойка от бял хоросан. Археологическите разкопки разкриват две порти и три подсилващи стената кули. Във вътрешността на крепостта, наред с жилищните постройки, има голяма християнска църква (базилика, дълга 45,20 м и широка 22,20 м), както и обществен склад за зърнени храни. Античният град е унищожен при славянското нашествие, но при българските владетели крепостта е съществувала и в нея и около нея е имало активен живот.

 

От XVI век до 30-те години на миналия век крепостта „Сторгозия” е била използвана като каменна кариера. С каменни  блокове от нея са построени сараите на Михал бег и Куршум джамия, а те са използвани и при строежа на обществени сгради в началото на 20-ти век.

 

 

 

 

 

 Проучванията на терена започват в началото на миналия век, преустановени са по време на войните и са продължени през 60-те и 80-те години. Тогава е правена и реставрация. Според археолога от Плевенския исторически музей Петър Бънов, разкопките в крепостта трябва да бъдат възобновени, тъй като и при последното разчистване, на много места са маркирани основи на различни сгради.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version