Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Ловеч и Пламен Ечков –

човекът, когото си струва да срещнете там

   Макар и останал с под 30 000 души население (официалните данни са за 35 000, ама нали знаете истината) Ловеч има облика на общински и областен център. И не само заради социалистическото наследство, когато градът се вреди да приеме дипломатическия корпус (живелите социализма знаят какво означаваше това за едно населено място), но и с придобивки от последните години.

  Красивата църква в центъра, която се строи от много години, както местните се оплакаха, така или иначе е пред завършване. Старите и стилни сгради явно се поддържат, покритият мост над Осъм все така примамва чужденците, обновената крепост на Асеневци бди от „Хисаря“, заедно с война от паметника в центъра на града. И с внушителния паметник на Левски, разбира се. (Според мен той е най-големият като размери паметник на Апостола в България и като да избива някакви комплекси на ловчанлии, ама това е друга тема.) Да не говорим за Вароша… Т.е. откъм културно-историческо наследство Ловеч го докарва, има какво да покаже… (Остава да осигури работа на настоящите си жители.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Но всъщност всичко това го пиша, за да кажа, че Ловеч е далеч напред с поне един човек, който така встрастено показва и демонстрира това наследство, че всички световни културни столици могат само да му дишат праха. Този човек е Пламен Ечков, уредник в Историческия музей. Нито в България, нито в чужбина, съм срещала уредник, екскурзовод или друг музеен кадър, който така всеотдайно да се въплъщава в роля, съответстваща на всеки от обектите, които представя на гостите на музея. Пиша това също и защото пропуснах в мярналата ми се някъде там книга за впечатления на посетителите, да предложа да му увеличат заплатата, с поне още една, актьорска. Едва ли щеше да хване дикиш, ама струва си да се опита… Ако идете в Ловеч, предложете го. И ако там се срещнете с Пламен, мисля, че няма нужда да ви убеждавам…

                          текст и снимки

                           Йорданка Раданчева                                                                            

 

 

 

 

 

 

   

 

                                                                       

baraban.bg ©

Top Desktop version