Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Кулата на Шемши бей

   След като излезете от западния край на Велико Тъново, само на три километра е село Леденик. Освен че е толкова близо до старопрестолния град и по тази причина голямо и оживено, тук природата те кара да мислиш, че си на светлинни години от потока автомобили и шумните тълпи. Не че няма туристи и приятни хотелчета, но има и няколко притока на река Янтра, а и самата тя е в края на селото, та винаги можеш да се отделиш от цивилизацията.

   Това, което отличава Леденик от подобни селища, е кулата на Шемши бей.

   Постройката е изградена около 1650 г., когато турският бей получава в наследство земя и решава да построи на нея разкошен за времето си сарай. Тук ще ви разкажат легендата, в която сигурно има и доза истина – как господарският син се влюбил в мома християнка. Като всяка подобна история, и тази завършила трагично. Кулата обаче се издига и днес. Разбира се, времето не я е пощадило – горните етажи са липсвали. И ако сега е възстановена, дължи се на известния ловец от близкото минало, партизанин и член на Политбюро на ЦК на БКП (казвам го за по-младите) Пенчо Кубадински, който е роден в това село. Той оценил архитектурната стойност на сградата и я превърнал в луксозна ловна хижа. След политическите промени тя е преустроена в музей, който преминал към общината, но поддръжката се извършва от стопаните на хотелския комплекс и за съжаление, не винаги може да се влезе в него.

   Строгият вид на постройката е оживен от седем на брой еркера – ложи за изтягане и наблюдателници едновременно, привнесени от възрожденската ни архитектура. На партерния етаж се намират две огромни стаи, които навремето били ползвани като изби. Сега в тях е изложена етнографска сбирка от инструменти и носии от някогашния бит на хората. Втория и третия кат са жилищни. Зала в арабски стил и огромна спалня с баня са на втория етаж. Казват, че леглото било към шест персона и стаята е предвидена за отсядане и нощувки на туристи, но не съм я ползвала и не мога да гарантирам колко ВИП е.  На третия етаж са столова и дневна. Казвам ви да знаете, може пък вие да се възползвате...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Раданчева

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version