Обителта на св. Иван Рилски – мекици и свещи

baraban.bg

Обителта на св. Иван Рилски – мекици и свещи

sv.Iv   На 19 октомври православната църква отбелязва празника на Свети Иван Рилски - Чудотворец и покровител на българския народ. Иван Рилски е един от най-известните български духовници, лечител, основател на Рилския манастир, патрон на българските лекари.

    Рилската обител и днес е едно от най-посещаваните места в България.  Макар и обитавана само от деветима монаси, тя си е доста добро предприятие. Покрай деветимата и Св. Синод се препитават ресторантьори, амбулантни търговци и местни хора, усетили, че етикетчето „екологично” върху бурканчето мед или мляко им носи тройно повече. За две неща обаче опашките са сигурни – за свещи в храма „Рождество Богородично” и за мекици зад северната манастирска порта. И при почти всекидневната човешка гмеж, неразбираемо някак си звучи оплакването на екскурзоводката, че държавата хич не се грижи за това национално богатство. Защото впечатлението е, че точно това е едно от най-конвертируемите национални богатства. Проблемът и тук вероятно е малко по-друг – как се преразпределят приходите. А – и не е лошо да се пусне народът до националното богатство, защото 8 лв. вход за манастирския музей си е бая препятствие.

  А ако искате да стигнете до едно по-свято място като пещерата на св. Йоан Рилски, ще трябва да изберете ден извън църковния календар и в средата на седмицата, защото иначе напливът от поклонници с внушителни джипове по тясното пътче е прекалено голям – сигурно се е разчуло, че светецът е светец, защото опрощава всички. В по-натоварените дни се налага полицията да налага ред в трафика, да спира наплива от автомобили и вероятно до светото място достигат най-търпеливите и богобоязливите. Ние не успяхме.

Грешна Теодора

 

curkva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пред църковния вход почти

 винаги се тълпят хора. Откъм

мекиците обаче, манастирският

изглед е доста по-непознат и

средновековно-романтичен.    

 

 

krepost

baraban.bg ©

Top Desktop version