Ще ходиш в Турция (Гърция) да гледаш руини? А видя ли Хисарлъка?

baraban.bg

Ще ходиш в Турция (Гърция) да гледаш руини? А видя ли Хисарлъка?

   Над много градове има „Хисарлък”. Казвам „над”, защото това обикновено е някое по-високо място – край Кюстендил, край Шумен, в Сакар, с останки от крепост. Т.е. оня Шлиманов „Хисарлък” на древната Троя далеч не е изключение. Обаче е изключение по посещаемост. Със сигурност, за всеки празник много повече български туристи посещават малоазийския „Хисарлък”, отколкото който и да е български. И мнозина от тези туристи ще разказват с вдъхновение за видяното в чужбина, но до края на живота си може би няма да видят какво има на баира над родния им град. Освен ако не се наложи да покажат на някой гостенин местните забележителности. Така, без да имаме намерение в есенния ден да посещаваме „Хисарлъка” край Сливен, тръгнахме след групичка „пришълци”, от едното любопитство - просто за да се уверим, че входа към археологическия обект е заключен.

Tuida_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Беше заключен само привидно – т.е. настойчивият турист може да размотае синджира, на който катинарът явно се явява само украшение. И ето ни сред руините на античната Туида. Без билет и без екскурзовод.

Tuida_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Достатъчно е може би човек да знае само, че основните останки са от античното селище Туида от ІІ – ІІІ в., търговски и занаятчийски център, обединяващ околното тракийско население по време на формалното господство на Римската империя над тези земи, както и от ранновизантийското селище. Иначе и без да е специалист, може да различи порти, кули, складове и казармени помещения покрай крепостната стена, голямата базилика.

Tuida_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuida_4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuida_5Tuida_6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 И много още може да се види тук...

Tuida_7

 

 

  Разбира се и боклуци, които освен в съвременното, са навлезли и в някогашното поселище.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tuida_8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Добре все пак, че природата успява да компенсира човешката немара.

baraban.bg ©

Top Desktop version