Яне Янев обикаля страната не на кон, а по заледени пътища

baraban.bg

Яне Янев обикаля страната не на кон, а по заледени пътища

Iane_005   „Ред, законност, справедливост” набира скорост, заяви на поредната си среща с граждани в Сливен лидерът на партията Яне Янев, който обикаля страната не на кон, както обеща, а по заледените пътища. „Никога досега не сме виждали претъпкани салони, както е при настоящата ни обиколка и сме убедени, че можем да съберем 500 000 подписа, необходими за насрочването на референдум”, каза той. При тази обиколка се популяризира идеята за национален протестен митинг-шествие в столицата на 10 март, като от ръководството на партията са подготвили и анкетна карта за това кои следва да са тематичните акценти на националния протест. Анкетираните могат да избират между социална политика, корупция, икономическа криза, кредитни проблеми, безработица, през Велико народно събрание, нова конституция и едноличния режим на Бойко Борисов, до правомощията на местното управление – общо 24 теми, плюс възможност да добавят нови.

   Яне Янев обясни, че парламентарната дейност на депутатите на партията се ограничават само до участие в петъчния парламентарен контрол, няма изгледи скоро да се върнат в залата за пълноценна парламентарна дейност. Депутатите ще продължат обиколката си в страната, като до 10 март ще проведат срещи в над 100 населени места. А на самия митинг предстои да се вземат решения, свързани с основната мисия – предсрочно прекратяване мандата на 41-вото народно събрание и свикване на Велико народно събрание. Като срок това да се случи Янев посочи два варианта – по-скорошния е до една година от днешна дата, а по-дългосрочния е чрез провеждане на избори три в едно – парламентарни, президентски и местни, след година и 6-7 месеца.

   От РЗС смятат, че е необходимо да се променят основните правила в държавата. С новата конституция, която Великото народно събрание следва да изработи, трябва да се намали бройката на депутатите от 240 на 100 души, да отпаднат депутатските, прокурорските и съдийските имунитети, всички изборни длъжности - депутати, кметове, съветници, да могат да бъдат отзовавани без оглед времето на мандата им, на нови принципи да бъде структурирана законодателната власт, да се обявят критериите за избор на народни представители, да се облекчи процедурата за импийчмънт на президента, да се променят правомощията на местните кметове и общинските съвети, както и да се заложи принципът на референдумната демокрация. От РЗС настояват за текст, според който когато 300 000 български граждани поискат провеждането на референдум, той да бъде задължителен. Чрез такъв реферeндум българските граждани трябва да изберат и формата на управление на страната – парламентарна, полупарламентарна или президентска република.

   На националния протестен митинг ще бъдат раздадени първите 50 опорни точки върху, които ще стъпи проектът за нова българска конституция. „С помощта на хората сме тръгнали да направим новия модел на българската конституция”, обяви лидерът на РЗС. Партията няма намерение да търси единодействие в протестните си действия със синдикатите, тъй като българското синдикално движение е непродуктивно, смята Яне Янев. РЗС е за нов вид синдикализъм, тъй като през изминалите години синдикатите са играли ролята по-скоро на подкрепящи властта структури.

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version