БДЗП следи пътя на София

baraban.bg

БДЗП следи пътя на София

orle_Sofia   Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) осъществява сателитно проследяване на млади царски орли, използвайки най-модерните технологии. Движенията на птиците се следят в реално време благодарение на GPS предаватели, които бяха поставени на 7 млади царски орела през лятото на миналата година в рамките на проекта LIFE + за опазване на царския орел и ловния сокол.

 

   Орлицата София (на снимката), която мигрира през есента на юг и прекара зимата в Сирия, в момента е на път обратно към България. Птицата остана няколко месеца близо до сирийския град Хамах, където явно е открила подходяща временна територия с добри условия за пребиваване и хранене. На 16 март тази година тя потегли на север и започна обратна миграция към родната България. София прелита над Южна Турция в близост до крайбрежието, като в момента се намира близо до езерото Бейсехир в района на Анталия. Птицата спира за почивки и лов по пътя си, но се движи с доста голяма скорост на северозапад. В някои дни орлицата минава по 200 км за един ден.

 

   София се излюпи миналата пролет близо до гр. Сливен. На 2 юли 2009 г. й беше поставен сателитен предавател от екип на БДЗП. Поставянето на сателитните трансмитери е част от петгодишния проект за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз.  Тази година предстои поставянето на сателитни предаватели на още 7 млади царски орела. Това е първата мащабна програма за сателитно проследяване на птици, извършвана някога у нас. Използването на модерната технология за сателитно проследяване дава на учените изключително ценна информация за движението на орлите и за заплахите, пред които са изправени.

   За жалост данните от проследяването не винаги са добри. Те дават все повече потвърждения за една доста плашеща тенденция за висока смъртност при младите царски орли. От 7-те птици с поставени трансмитери, доказано живи са само две – София и Топола (която в момента също пребивава в Турция, където прекара зимата). Останалите 5 орлета имат трагична или неясна съдба. Перун беше намерен мъртъв на 1,8 км от гнездото само месец и половина след като се научи да лети. Той загина при токов удар от необезопасен електрически стълб – сериозен проблем за всички едри грабливи птици. Дора загина близо до град Текирдаг в Турция. Тя беше открита и изследвана от турските учени, които установиха, че причината за фаталния й край е инфекция на сърцето. В същия район изчезна и Мара. Получените данни показват, че тя най-вероятно също е загинала, въпреки, че тялото й не бе открито за изследване. Севда също загина в Турция, застреляна от бракониер. Съдбата на Борил остана неизвестна след като предавателят му се изключи в планински район в югозападната част на Саудитска Арабия на 20 октомври.

 

   „Благодарение на сателитното проследяване, за първи път имаме възможност да следим движенията на младите царски орли и да научим много повече за заплахите, пред които са изправени и за причините за намаляване на популацията им. По този начин ние можем да анализираме данните и да търсим по-ефективни решения за опазване на този световно застрашен вид”, коментира Светослав Спасов от БДЗП, ръководител на проекта LIFE+.    

 

   Системата за сателитно проследяване разполага с интерактивен модул, където всеки от нас може да проследи движението на младите царски орли. Вижте го на:  http://www.saveraptors.org/page.php?cat=3&subcat=6

 

baraban.bg ©

Top Desktop version