Предстои Национален ден на природните паркове в България

baraban.bg

Предстои Национален ден на природните паркове в България

Karandila   29 май 2010 г. /събота/  е обявен за Национален ден на Природните паркове. За трета година се организират едновременно мероприятия по почистване и поддържане на туристическата инфраструктура на територията на 11-те природни парка в България.

   Кампанията Национален ден на Природните паркове се провежда от международната природозащитна организация WWF и за втори път се осъществява с подкрепата на ГЛОБУЛ като част от стратегията на компанията за устойчиво развитие GLOBUL GREEN, стартирала през 2008 г.

   Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над 1 000 доброволци събраха 12 т боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата.

   При второто издание на инициативата през 2009 г., се включиха над 2 300 доброволци. Участниците събраха над 15 т отпадъци, ремонтираха кътове за отдих и пътеки за хора с увреждания.

   Тази година посланието на кампанията е: "В природата сме у дома си - стига мръсни номера!". Във всеки от природните паркове в България ще бъде изграден и дървен мост, като част от усилията за подобряване на туристическата инфраструктура и като символ на връзката между хора и природа.

   P.S.: От ПП „Сините камъни” очакват желаещите да се включат в дейностите по почистване и поддръжка на туристическата инфраструктура в събота, в 10 часа, на два пункта - до Текстилния техникум и до Информационно-посетителския център на парка, в началото на Хайдушката пътека. 

baraban.bg ©

Top Desktop version