Още един туристически обект в с. Караново

baraban.bg

Още един туристически обект в с. Караново

Karanovo_1   Тракийската могилата край село Караново, Новозагорско, от днес може да бъде посещавана от туристи, макар че проучването й продължава. За туристи е достъпна античната колесница, експонирана на мястото на откриването си. Разкопките започнаха, след като от иманярско похищение през 2008 там бе спасена тракийска колесница, богато украсена с бронзови орнаменти и положена заедно с конете. Отчасти запазено се оказа и дървото на колелата. Интересното е, че колесницата е положена в самата могила, макар че обичайното място на откриваните досега возила е в периферията на насипа. След консервация, реставраторите са върнали на мястото им бронзовите апликации и в момента посетителят може да добие представа за вида на колата, возила знатния тракиец., чиито гроб е разкрит в близост.

   Колесницата е четириколка, с деаметър на колелото 1.20 м. Датирана е от средата на I век и има богата пластична украса от образи на митични същества.

   Таксата за посетителите на обекта е 1 лев . Той е охраняван, като ще има и човек, който ще приема посетителите. Работното време на могилата е от 10 – 12 и от 14 до 17 ч.

   Новооткритият туристически обект – т.н. Източна могила - е част от могилен некропол северно от с. Караново, известно най-вече с класическата за праисторията Карановска селищна могила, която е в самото село и също може да бъде посетена.   

Karanovo_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karanovo_3

baraban.bg ©

Top Desktop version