Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Фондация Програма Достъп до Информация

georgi_serbezov

 

 

 

 

 

 

Георги Сербезов:

Не можеш да не реагираш...

 

С Георги Сербезов, получил „Златен ключ“ за гражданин, най-активно използвал правото си на информация, разговаря Диана Банчева

 

   Очаквахте ли наградата?

 

   Не. Тази година имах малко дела в сравнение с предните пет-шест години. А сайтът, който бе изтъкнат като причина за номинацията, ми отне два дни работа. Накратко, 2013 не ми е от най-силните.

   Ефектът обаче от Вашата работа и особено от сайта, който създадохте, е неизмерим.

   Искрено се надявам. Много съм щастлив, че и аз имам възможност да върна нещо в отговор на всичко, което съм получил като подкрепа, информация и опит – от ПДИ и от всички останали, водили дела, от които ние се учим.

 

   Как научихте за Закона за достъп до обществена информация?

   Беше през 2008, когато с д-р Литов, също носител на „Златен ключ”, започнахме да търсим всякакви правни, законови ресурси и средства, за да намерим информация, необходима да анализираме ситуацията с бездомните кучета. Оказа се, че при всяка гражданска битка първата стъпка минава неизбежно през набавяне на достоверна информация. И че най-смисленият и ефективен начин е това да става по реда на ЗДОИ. Неведнъж сме си говорили, че той е сред малкото ефективно действащи закони в България, който подпомага гражданите в участието им в обществения живот.

 

   Кои са битките, които сте водил, с най-видим резултат и ефект върху гражданите?

   Последното, в което сме затънали, е борбата срещу намерението на Община Пловдив да похарчи 11 млн. лв. (от които около 5 млн. са вече получени от еврофондове), по един незаконосъобразен и граничещ с измама начин. В резултат на това харчене, нашият исторически парк – Цар Симеонова градина - изграден в края на 19 век ще бъде разрушен. Докаран е до неузнаваемост, с подземен паркинг за 150 автомобила. Доста хора се ангажираха в тази гражданска съпротива. Водихме много дела срещу съгласувателни становища на министъра на културата, на министъра на околната среда, срещу разрешението за строеж, срещу заповедта за изменение на ПУП.

 

   Как установихте, че еврофинансирането е незаконосъобразно?

   Изискванията за кандидатстване са публикувани на сайта на МРРБ. Това е документ от 50 страници, в който ясно е казано кои дейности са допустими и кои – не. В една таблица са систематизирани всички изисквания. Поисках по ЗДОИ оценителната таблица, попълнена от Община Пловдив и от МРРБ. Абсурдът бе, че от общината получих само 2 страници с 16 позиции от таблицата, с твърдението, че това е цялата таблица и всичката информация, а от МРРБ получих пълната таблица. Едно от основните изисквания за одобрение на проекта беше да има влязло в сила разрешение за строеж. А такова нямаше, защото ние го обжалвахме в съда. Въпреки това бяхме изпратили  изрично писмо до Главна дирекция „Програмиране” към МРРБ, която е управителен орган по тази програма, с което ги уведомяваме за нещо, което би трябвало да знаят -  че не е влязло в сила разрешението за строеж и не могат да подпишат договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ на Община Пловдив. Оказа се, че оценителната комисия вече е одобрила кандидатурата на общината, но ни отговориха, че няма да подпишат договор, което е последната стъпка. Делото срещу разрешението за строеж водихме, аргументирайки правен интерес по Орхуската конвенция, благодарение на адвокат Свилен Овчаров и на Сашо Дунчев от WWF. В резултат малко преди да заведем делото беше излязла окончателната версия на Становищата на комитета по прилагане на Орхуската конвенция, която преведохме и  представихме на съда.

 

   Това помогна ли?

   Ни най-малко. Ден преди изтичане на срока за подписване на окончателния договор – на 30 май - Административен съд – Пловдив размисли и в закрито съдебно заседание остави жалбата без разглеждане, прекратявайки делото заради липса на пряк и личен правен интерес. На 31 май определението беше съобщено на кмета и същия ден в 17.30 той е бил в МРРБ да подпише договора. И го заяви това с гордост…

 

   Успяхте да спасите кино „Космос” (бившето кино „Комсомол”). Ще спасите ли и градината?

    Силно се надявам. В момента сме на фаза – багерите влизат през октомври. Ще стане като в книгата „Галактическия стопаджия” – виждаш жълт багер пред къщата си. Би трябвало да са отворили обществената поръчка за фирма изпълнителен на подземния паркинг.    

 

   Какво предстои?

    Опитахме да организираме широко обществено обсъждане за съдбата на градината. Поканихме с официални писма всички – РИОСВ, кметове, заместник кметове, представител на Министерство на културата. Никой не дойде. Дойдоха предимно архитекти, ландшафтни специалисти и инженери. Получи се информиран дебат. Искахме да дадем повече гласност и да акцентираме, че по силата на 4 нормативни акта Община Пловдив е била задължена да проведе няколко обществени обсъждания. Има протоколи от две обществени обсъждания, а на едно от тях се изказва само 1 човек – бившият секретар на общината.

 

   По ЗДОИ ли искахте тези протоколи?

   Почти всичко сме получили по ЗДОИ. Останалото е като доказателства по делото.

 

   Медиите помагат ли?

   Миналата година една известна корпорация искаше да строи частен бизнес клуб извън рамките на бившия ресторант „Бунарджика”. Протестирахме и бяхме подложени не само на медийна блокада, но имаше и черна ПР кампания срещу нас. Викаха ни и в полицията. Имаше сигнал до прокуратурата. Това бе повод голяма част от извиканите в полицията да подадем жалба в Комисията за защита на личните данни. Фирмата беше глобена от Комисията. Сега обжалват и през октомври е моето дело. Покрай достъпа до информация минаваме и към защита на личните данни. За това Дарина Палова от ПДИ ми оказа неоценимо съдействие. След това имах и друг случай. Община Пловдив и близка до нея медия бяха публикували обратна разписка с моя адрес и двете ми имена. Сега съм подал жалба срещу общината и срещу въпросната медия. Всичко това става без да го искаш. Това е просто гражданска реакция. Няма накъде да отстъпваш повече. Те настъпват, искат да сринат емблематичното кино „Комсомол”, посягат на Бунарджика. Изкъртиха 2000 кубика скала, това е необратимо. Сега искат да унищожат градината, която освен всичко друго е била мост между поколения пловдивчани. Нямаме опция да не реагираме, колкото и да не ни се забърква в поредната битка със спорен резултат, поглъщаща толкова енергия и време. 

baraban.bg ©

Top Desktop version