Ей, народ поробен, Що си тъй заспал?

baraban.bg

Ей, народ поробен, Що си тъй заспал?

Nasko_20v_20Bruksel   Наближава денят на народните Будители.

    Будители – странна дума. Хора, които будят някого заспал дълбоко. Вероятно само в нашата страна има такъв ден. Ден на хората, които се опитват да събудят заспалата ни душа, душа потънала в сладката дрямка на апатията, на безразличието и безчуствието към случващото се около нас.

   Кое ни направи такива? Беднотията, алчността, завистта или добрата стара максима „Това мен не ме засяга”. А всъщност ни засяга, но ние се правим че не сме от този свят и от тази планета.

   Когато срещнем човек с увреждане цъкаме с език, пускаме няколко въздишки и отминаваме и бързо забравяме, улисани в нашите битовизми и дребнавости. Много пъти съм се питал „Къде отиде родолюбието?”, „Къде отиде патриотизма?”, „Кой съм Аз?” и „Какво ще оставя след себе си?”. Много често се питам защо забравихме да бъдем милосърдни, да бъдем съпричастни, да даваме без да очакваме, че ще получим.

   Ден на народните будители – толкова хубаво звучи, но защо само 1 ден. Защо нямаме будители всеки ден, които да държат очите и сетивата ни отворени за болката на другите, за страданието на болните, безпомощните и огорчените? Този ден предизвиква в мен буря от въпроси и единствено ме утешава, че от време на време се намират хора като Чинтулов, за да напише „Стани, стани юнак балкански от сън дълбок се събуди  ...”

   Утеха в мен предизвиква това, че все още срещам хора, които се раздават като отец Иван от Нови хан, като многото безименни хора които даряват и последните си пари за да помогнат на деца за операция. На тях искам да кажа, че тяхната награда е отредена и доброто им е забелязано.

   Нека на този ден да си припомним имената на: Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев и много други.

   Атанас Митев

Б.Р.: Заглавието е на БАРАБАН и е цитат от стихотворението на Стефан Стамболов "Возвание", писано през 1873 г.

baraban.bg ©

Top Desktop version