Почит и към героите на горянското движение

baraban.bg

Почит и към героите на горянското движение

   Денят за почит пред Христо Ботев и загиналите за България герои, в Сливен е ден за почит и пред героите на горянското движение. На 2 юни преди 65 години е разгромена втората горянска чета в Сливенско, една от най-големите в България.

 

   Сливенският регион е центъра на най-активна съпротива срещу тоталитарния режим, установен след 9 септември 1944 г. Участниците в горянското движение защитават правото си на лично мнение и частна собственост. „През 1951 г. е последната голяма блокада, организирана за унищожаване на сливенската горянска чета „Георги Бенковски“, с командир Георги Маринов Търпана, който носи като прозвище и името на легендарния командир на Хвърковатата чета от Априлското въстание Бенковски. Блокадата започва на 31 май с 15-хилядна войска – 8 хиляди войници и 7 хиляди запасняци, под прякото наблюдение на тогавашния първи човек в държавата Вълко Червенков и министъра на вътрешните работи Георги Цанов. Предателство хвърля в ръцете на врага повечето четници. Следват шест съдебни процеса и петдесет смъртни присъди“, припомни в словото си Станка Георгиева, член на националното ръководство на Съюза на репресираните и секретар на клуба в Сливен.

   Отец Димитий от сливенския храм „Св. Богородица“ отслужи панахида за загиналите, техни потомци и граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча.

   Парадоксът е, че години след тези събития, ние все още не смеем (не знаем, не желаем) или не можем да излезем от клишетата в учебниците и да прогласим на света, че не така наречените Унгарски събития са първата съпротива – българските горяни първи се изправят срещу наложената след Втората световна война тоталитарна система.

Йорданка Раданчева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version