Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Йордан Чолаков, председател на Гражданско обединение за Сливен:

Общественият съвет не работи,

пробваме през комисиите

Jordan_Cholakov

    Сдружението „Гражданско обединение за Сливен“ е регистрирано през 2003 г. по инициатива на покойния вече писател Атанас Славов. Негов председател оттогава и досега е Йордан Чолаков, собственик на дентално студио. Той се е намесвал и в политиката, бил е в кандидатски листи на „Гражданска партия за България“ на Богомил Бонев, от 2001 до 2005 г. е общински съветник от листата на СДС. Водил е радиопредаване с бойкото име „На огневата линия“.

   Колкото до гражданското сдружение – преди десетина години за него се чуваше доста, тогава то проведе редица инициативи, организира подписки. В последните месеци Гражданско обединение за Сливен отново развива активна дейност.

 

-         Г-н Чолаков, с каква идея възкръснахте?

-         Обединението дойде тогава, когато беше малко по-възможно. От 1990 докъм 2000 г. имаше голям разнобой: комунизъм-антикомунизъм. В такъв момент не можеш да обединяваш. А през изминалите години от съществуването си, не сме искали да парадираме. Сега, когато нещата получават някакво гражданско лице, смятам, че има място за активна гражданска позиция.

 

-         Успокоили ли са се политическите страсти?

-         Не.

 

-         Обаче не виждам политически платформи, никой не знае кое е ляво и кое е дясно – а и не се интересува, като че ли…

-         Така е, отдавна са размити лявото и дясното.

 

-         Тогава съгласни ли сте, че основното противопоставяне сега е между гражданите и политическата класа?

-         Има такъв момент – на гражданите им писна от всичко, което става около тях и искат да вземат нещата в свои ръце. Но тук отново се явяват на преден план лица, които от цялата работа искат да изкарат полза за себе си. Те лесно бяха превърнати в проводници на определени политически партии и по този начин изгубиха лицето си – говоря за февруарските събития.

-         Имате предвид ръководителите на граждански организации?

-         Да. И сега, когато виждаме, че гражданите търсят да направят единение и да насочат усилията си в определена посока, ние го правим. При нас са около 50 човека, които са активни. Сред тях съм подбрал специалисти, които желаят да работят за гражданското общество, за да участват в работата на постоянните комисии към сливенския общински съвет.

 

-         А защо не в Обществения съвет, който беше създаден към кмета на община Сливен, точно с тази цел – да генерира предложения и граждански инициативи, и в който съвет вашето сдружение участва?

-         Защото повечето участници в този Обществен съвет са хора и организации, които имат за цел да защитават интересите на кмета. Той не случайно искаше да бъде и председател на този обществен съвет, при което трябваше да му обяснявам, че няма как да е, тъй като това означава да го обсеби. Затова му казах: Ако продължавате по същия начин да надзиравате работата на Обществения съвет, ние няма да участваме – имаме си структура, ще правим предложенията през постоянните комисии на Общинския съвет. А и Общественият съвет, според мен, не е учреден. За да е, следва да му се направи устав, да се избере Управителен съвет и т.н. За да заработи, в него следва да влязат здравомислещи хора от всички сфери на обществения живот. Това не е станало, затова ние работим по другия начин. Вече сме направили три предложения, внесени по надлежен ред в деловодството на общината, за да бъдат разгледани в постоянните комисии на Общинския съвет. Тези предложения обаче все още не са стигнали до дневния ред на Общинския съвет.

 

-         Какви са предложенията?

-         Едното е за отваряне на сливенското летище за каргополети.

 

-         Летището е общинска собственост… т.е. как може да се случи това, според Вас?

-         Направена му е оценка, която е 11 млн. лева, което значи, че никой няма да ги даде. Вариантите според нас са или да се направи общинска фирма, която да го стопанисва, или да се даде на частник - за 1 лев, ако трябва - който може да го стопанисва по предназначение. Т.е. нашите прасковопроизводители да не товарят ТИР-ове, които да минават граници и пр. Зеленчуковата борса в Сливен през 90-те години, в крайна сметка за това беше направена – да подготвя продукция за износ. Сега хората не произвеждат, защото нямат пазар.

 

-         Общината обаче е тръгнала по другия път – да продава скъпо, за да пълни бюджета си от продажби. А практиката ни, която вече е достатъчно дълга, за да ни служи за поука, показва, че ако преди 20 години бяхме дали за един лев ресторантския комплекс на хълма „Свети Георги“ (каквито предложения имаше), сега той щеше да е запазен.

-         Другото ни предложение е за междублоковите пространства. Всички знаем, че в Сливен те са изцяло занемарени, с редки изключения, в които живеещите в блока са поели инициативата за благоустрояването. Нашата инициатива е там, където няма да се продават парцели за търговски и други обекти, мястото да бъде дадено на околните жители от блоковете или къщите за срок от 50 до 100 години, които да го стопанисват – ако трябва и да си го оградят – разбира се с подходяща символична ограда. Третото ни предложение е за асфалтирането на едни улици, които вече 15- 20 години стоят на ями – става въпрос за района северно от Двата аслана.

 

-         Ако се върнем към проблема за формиране на гражданско общество - няма ли опасност гражданските сдружения да тръгнат по пътя на партиите – ако целта им е да влязат във властта. В крайна сметка, една партия също представлява гражданското общество. Т.е. каква е разликата между гражданското сдружение и партията?

-         Партиите по принцип страдат от мания за лидерство – лидерът стои на върха, всички останали - под него. Докато при гражданското общество имаме съвсем друга конфигурация. Всеки си казва мнението. Ние например, всеки месец, преди сесията на общинския съвет, си правим събиране. Обсъждаме предложенията на хора, които имат виждане по определен въпрос, оформяме го и го представяме на Общинския съвет за вземане на решение.

 

-         Прочетох Ваше мнение, че сливенци не излизат на продължаващите над 110 дни протести срещу правителството заради хората, които крачат начело на десетината протестиращи тук…

-         Гражданският протест се прави от граждани, не от политически лидери. А пък те са само такива тука… Аз, например, се включих през първия ден, и много още хора се включиха, но след като разбраха, че общински съветници викат „Оставка“ пред Общинския съвет, се отказахме. Би трябвало те първи да си подадат оставката и тогава да викат „Оставка“… На следващия ден останаха група от двайсетина човека, в следващите – по десетина. Единственият, който го прави от граждански позиции сред тях е д-р Михаил Жечков, поклон за тази работа…

 

-         И Тодор Терзиев, може би?

-       Да, и художникът Тодор Терзиев. Всички останали са обвързани с партии.

 

-         Аз мисля, че тези хора излизат на протест, защото централите им ги натискат. След като си се хванал на хорото, трябва да играеш… и съм виждала хора, които с неудобство като че ли дефилират.

-         Това е лошото, че всички са подвластни на столицата. Липсва гражданското мислене на истински граждани на Сливен.

 

-         Може би трябва да имаш мисия – да свършиш нещо конкретно за своя град?

-         Разбира се, трябва да си убеден в това, за което се бориш.

 

-         В един от дните протестиращите носеха плакат „Страхливенци“. Оправдано ли е такова обвинение срещу сливенци?

-         Неизлизането на сливенци не е от страх, а защото не са убедени, че в момента трябва да излизат да протестират.

 

-         А целта на Гражданско обединение за Сливен?

-         Нашата цел е гражданска, не е властта.

 

-         А ако гражданското сдружение излъчи свой кандидат, който влезе във властта – каква ще е разликата?Макар че вариантите за това са или да е независим кандидат или да се прилепи към някоя партия…

-         За мен и двата варианта са неприемливи. Практиката показва, че независимият кандидат няма шанс. А от партиите-мастодонти, които със сигурност получават подкрепа, чужд представител би получил само неизбираемо място. Затова ние не участваме в политическия живот на страната, ние искаме да играем ролята на негов коректив. Ако някой иска да участва във властта, да го направи през партия, но това няма да има нищо общо с гражданското сдружение.

 

-         Т.е. в едни следващи избори вашето сдружение няма да участва?

-         Ако бъдем поканени от някоя партия (без БСП), ще мислим.

 

-         Ще има ли гражданско общество в Сливен?

-         Гражданите на Сливен в момента се явяват като едни пасивни консуматори на някакви фикс идеи на общината и на социални помощи. Те трябва да бъдат активните, а ролята на общината е да създава правилниците – и то едни по-либерални правилници, за да се даде възможност на този, който има желание, да инвестира и да работи.

                                                                                                                             разговора води Йорданка Раданчева 

 

P.S.: Освен Гражданско обединение за Сливен и други още граждански организации претендират да ни представляват. Каква е тяхната мисия, какво искат да направят за Сливен – това www.baraban.bg  ще им даде възможност да обявят, за да се ориентират сливенци доколко те изразяват и техните желания и идеи – и съответно да ги подкрепят.

baraban.bg ©

Top Desktop version