Успешна 2014 г. – засега за общинските съветници

baraban.bg

Успешна 2014 г. – засега за общинските съветници

   В България най-трудно се живее в областите Сливен, Разград и Силистра, сочи изследване на Института за пазарна икономика. Затова приетото от парламента предложение на Георги Кадиев (Коалиция за България) заплатите на общинските съветници да са в размер до 70 на сто от тази на председателя на местния парламент в общини с население над 100 хиляди души, е като манна небесна за народните избраници, но най-паче за тези в бедните райони, където не е останало кой знае какво за крадене. Промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация от декември 2013 г. са факт и общинските съветници в цялата страна ще си вдигнат двойно и тройно заплатите, показва проверка на в. “Труд”  (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2891533).

   От най-бедната държава в Европейския съюз – България, Сливенска област е най-бедна, да не говорим за нейната най-бедна община Котел, която в предишния мандат на местната власт стана известна с добре смучещите от общинската хазна свои съветници (заради чиито съвети е на това дередже). Сега, според посоченото в проверката на колегите, най-впечатляващите заплати на съветници се очертават в Сливен – 1 470 лв. За сравнение, средната брутна заплата в града е 591 лв. “Има промяна в закона и сме длъжни да се съобразим”, заяви д-р Ганка Василева, и.д. председател на съвета“, пише в. „Труд“. Забележете, длъжни са, нищо че дори и тази лобистка поправка казва „до 70 на сто от заплатата на председателя на местния парламент“.

   Най-малко увеличение очакват бургаските общинари – не повече от една минимална заплата месечно. (Досега са вземали по 180 лв.) Но къде е Бургас, къде е Сливен. Ще трябва да го настигаме – е, по отношение стандарта на живот на общинските съветници, поне. Щото другото е невъзможно – с такива милеещи за града си люде. А някои си учители, културни дейци, управници и пр., по празници все още се възправят и ни говорят, че някога си, в Сливен се раждали и хора. Обаче никой вече не си спомня това време…

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version