Старият бряст е европейско дърво на годината! Благодарим ви за подкрепата!

baraban.bg

Старият бряст е европейско дърво на годината! Благодарим ви за подкрепата!

   Благодарение на обичта и ентусиазма на сливенци, заразили българите в цялата страна, Старият бряст спечели надпреварата и стана европейско дърво на годината. Тази вечер от името на община Сливен, номинирала хиляддолетното дърво за участие в конкурса „Дърво с корен“, наградата получикметът на Сливен Кольо Милев. Церемонията се състоя в Европейския парламент в Брюксел, а специално участие в нея взе Ансамбълът за народни песни и танци "Сливен".

   Старият бряст пребори конкурнцията на дървета от Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия и спечели с 77 526 гласа. На второ място се нареди Дивата круша с 36 925 гласа , на трето място остана Полша – 16 768 гласа.

   С помощта на сливенските граждани и приятели в цялата страна, а и извън нея, за един месец общинското ръководство успя да реализира силна кампания за популяризиране на конкурса и участието на Стария бряст. Активно се включиха регионалните и националните медии, които следиха конкурса от самото начало и апелираха за подкрепа. Организираха се много събития не само в Сливен, но и в повечето университетски градове на страната. За победата допринесоха още учениците от сливенските училища, културните институции, художествените състави от общината. Цялата кампания беше координирана от екип в общинска администрация и от кмета на общината.

 

   „Взехме наградата в сърцето на Европа. Щастлив съм най-вече, защото връщайки се ще зарадваме толкова много приятели на Стария бряст в Сливен и в цяла България. За мен тази награда е уникална възможност да покажем пред Европа и останалите символи на нашия град – като започнем от нашите галерии и музеи, нашата природа и богата история. Поканихме и организаторите на конкурса, а и нашите конкуренти, да посетят Сливен и да се запознаят с наследството на региона и възможностите за туризъм, които предлагаме днес“, каза Кольо Милев след церемонията.

 

   На централния площад в Брюксел срещу сградата на общината пяха и танцуваха сливенските момичета и момчета от АНПТ „Сливен“, които пътуваха за церемонията. По-рано днес Кольо Милев се срещна с Евгени Кирилов, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

 

   Символът на Сливен Старият бряст, спомен от легенда за вековна гора по тези места, извървя пътя до европейския конкурс, спечелвайки миналата година националното състезание "Дърво с корен 2013", организиран от фондация "Екообщност".

   Община Сливен организира кампания „Гласувай и подкрепи”, в която се включиха всички художествени състави в града, ученически групи и читалищни колективи. Кукери от село Тополчане с благословии прогониха злите сили около вековния бряст до който е построена сградата на общинската администрация. В подкрепа на кандидатурата се присъедини и Чинтулова чета при ПМГ „Добри Чинтулов”. Старият бряст оживя в ученически рисунки на възпитаници на Държавната художествена гимназия „Димитър Добрович”. Със свои рисунки, подредени в изложба на открито около ствола на вековното дърво, участваха над 230 ученици и деца от детските градини в Сливен, както и от школите по изкуства „Млади виртуози” и школата към общинския детски комплекс.

   Популярните личности Нораир Нурикян, Панайот Панайотов и Васил Василев /Зуека/, Иванка Денева, Методий Григоров, Деньо Денев, Атанас Скатов станаха посланици на Стария бряст като активно се включиха в кампанията в подкрепа на кандидатурата му за европейско дърво на годината. Община Сливен изпрати информация за участието на Стария бряст в „Европейско дърво на годината” до побратимените на Сливен градове.

   Разпространени бяха флаери сред автотранспортните фирми за градски и междуградски превози. Логото на кампанията присъства в рекламните брошури на веригите магазини за хранителни стоки в град Сливен. През почивните дни в големите търговски обекти в Сливен се раздаваха информационни материали за конкурса.

   Старият бряст на Сливен мобилизира гласовете и на народните представители в българския парламент. Община Сливен представи кампанията за „Европейско дърво на годината” в сградата на Народното събрание и чрез депутатите призова всички области в страната да подкрепят конкурса.

   За да поздрави българския участник в надпреварата тук дойде и г-н Тиер дьо Ласкай, представител на една от природозащитните организации, които реализират европейския конкурс за любимите дървета с история.

   Доброволци от ученическия Младежки съвет, от Центъра за кариерно развитие и от гимназиите, на няколко места в центъра на Сливен с преносими компютри помагаха на всеки, който иска да гласува.

Пресцентър на Община Сливен

baraban.bg ©

Top Desktop version