Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Жельо Радев,

с идеята си за Стария бряст и неговите потомци – младите брястове

   На 7 април, понеделник, предстои тържествено да бъде открита седмицата на гората. Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков даже вече постави началото на „национални тържества“ по повод „Седмица на гората – 2014”. Инициативата традиционно се провежда през първата пълна седмица на април. Празник на гората е регламентиран със Закон за горите от 1925 г. и от дело на учители и ученици, идеята да се залесява се подема масово.От Ден на залесяването, преминава в седмица. България дължи много на първите ентусиасти. Тогава са залесени голяма част от горите, които днес изсичаме.

   Сливен като град, в последните дни също изживя радост, благодарение на едно дърво – Старият бряст. Какво следва, след като тържествено сливенски представители от негово име получиха наградата „Европейско дърво на годината“. Ето какво би трябвало да следва, според един гражданин на Сливен:

   Жельо Радев: „Вдъхновен от победата на Стария бряст като Европейско дърво на годината и във връзка със започващата Седмица на гората декларирам желанието си да засадя през този период на територията на град Сливен на свободни за целта терени, на мястото на изсъхнали дървета или на други определени от съответни органи места 7 (седем) фиданки от семейство Брястови. За да реализирам обаче намерението си, ми е нужно съдействието на Община Сливен, Горско стопанство - Сливен или друга институция, която да посочи съответното място и да ми предостави младите дръвчета.“ 

 

   Г-н Радев, тази декларация се появи в социалната мрежа и намери последователи. Ще осъществите ли идеята?

   - За съжаление, при разговора ми с представител на община Сливен ми изтъкнаха първата спънка – според тяхната информация, фиданки от това семейство няма не само в нашия регион, но и в цялата страна. Което не се оказа вярно. Още при първото кликване в най-популярната интернет търсачка човек попада на информацията за брястови фиданки на височина до 3 м и цена от 35 лв. или по договаряне, при количества.

 

   Втората спънка вероятно е подходящо място в центъра на Сливен, защото Старият бряст е преживял вече 1 000 години и въпреки постиженията на науката за растенията, редно е да се мисли за негов заместник в близост …

- Тези дни една млада журналистка, след като я провокирах, ми каза, че Старият бряст е паметник на културата. Отвърнах й, че не може дърво да е паметник, защото то се ражда, живее и умира като всеки жив организъм. И й дадох пример с разказа на Толстой "Три смърти" - третата е на едно дърво. И е нормално един ден и Старият бряст да умре, но че е мъдро да има някъде в града негов наследник, посаден в годината, в която старецът стана европейски известен. Това е.

 

   Дървета и храсти ще се посадят през тази седмица в Сливен – дано освен показното засаждане на някоя фиданка от началник, да има и по-масово залесяване. А Вашият проблем е, че искате от чиновника да излезе от шаблона, следван от години – да търси точно брястове. Без някой висшестоящ да му е възложил, едва ли някой в общинската администрация ще се заеме…

   - Така е и по тази причина ние си самодейничим. С мой колега вече засадихме пет саморасници, които отскубах от крайградската зона. А получих съобщения във фейсбук, че и други хора могат да ми предоставят безплатно такива самоизрасли млади дръвчета. Засега явно трябва да се търсят неинституционални решения. Надявам се по-нататък и институциите да стигнат до мисълта, че трябва да се работи и за бъдещето.

 

   Дано да ги подсети и мотото на тазгодишната залесителна инициатива, което е „С богато наследство към отговорно бъдеще”.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version