Искрици надежда за бъдещето

baraban.bg

Искрици надежда за бъдещето

   Най-големият проблем на България е българската администрация - почти няма българин, който да не признава това. Проблемите ще се решат тогава, когато ги хванат онези, които наистина искат да ги решат – това доказва дори само една разходка в центъра на Сливен в днешния ден, когато поне на три места имаше хора, свършили неща, за които държавната и местната власт нямат време или средства.

Паметна плоча на Радой Ралин

откриха във фоайето на професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм. Инициативата е на сдружението на сатириците, хумористите и чешитите "ФИРКО", а изпълнението – на скулптора Николай Султанов. Поставяйки този знак в обновената сграда на някогашната мъжка гимназия, в която е учил Радой Ралин, гражданското усилие запълва една празнина, която няколко поколения мандатоносители на народната воля не смогнаха да запълнят. По-скоро не искаха, защото и докато беше жив, и сега, Ралин изразява гласа на народа, който е различен от гласа на официоза.

   За нестандартността на Радой Ралин по всички параграфи, напомниха синът му Кин Стоянов, неговият внук и едноименник – евродепутатът Димитър Стоянов, скулпторът Николай Султанов, сатирикът Николай Домусчиев.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поклонническо пътуване през българските крепости и манастири

организира Светлозар Стоянов. Един човек с мисия да покаже материалните устои на България. Роден в Горски извор, Хасковско, той обикаля страната вече 14 години, заснимайки православни храмове, скални църкви и манастири с техните стенописи, оброчища и крепости. „Никога няма да можем да ги посетим, благодарим, че можем да ги видим събрани на едно място“, казаха сливенци, които обикаляха паметника на Хаджи Димитър, в разглеждане на 80-те фотоса. Стоянов започнал обиколките си още докато работел като шлосер, после завършил богословие, продал наследствени ниви, за да финансира пътуванията си. „Да вложим малко в бъдещето“ – както казва той. Ако някой му е помогнал с нещо – това са „малките“ хора, както ги нарича – с приятелски жест или конкретна помощ при обиколките из страната. Светлозар Стоянов рекламира България толкова, колкото вероятно не го прави държавната администрация с всичките милиони, вложени в рекламни проекти. Не само с пътуващата си изложба, посетила вече стотици градове, с двата албума, които е издал – със снимки на църкви и манастири и с крепости, но и със сайта си „Забележителности в България“ http://tour-bg.com/ . Има заснет материал за албуми с гробниците в България и със скалните манастири. Едва ли друг фотограф е обиколил 130 скални манастира. Пари за издаване обаче няма, тъй като тези от данъкоплатците, предназначени за реклама, чиновниците харчат за емблеми като онази с пърженото яйце. http://e-zdravey.com/bg/globa-za-parzhenoto-yaytse-shte-pravyat-novo-turistichesko-logo/

   В Сливен изложбата на Светлозар Стоянов ще остане до четвъртък.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доброволци за бъдещето на планетата 

   Денят на Земята - 22 април, в Сливен отбелязаха доброволци – млади хора от Младежкия дом в Сливен и от Европейската доброволческа служба. Те бяха извадили за сливенци фотоси, с които да им напомнят за големите проблеми на планетата, създадени от хората. Мръсни и грозни, но и красиви места – може би, за да дадат възможност на планетяните-сливенци за избор. А на специално табло всеки можеше да напише първата дума, която му хрумва, когато чуе името Земя.

 

 

 

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version