Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

                  ДО

                     МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

                     НА РЕПУБЛИКА  БЪЛГАРИЯ

                    ДО

                    КМЕТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН

                                                             

                                                ОТВОРЕНО ПИСМО

         

         Уважаеми господин Борисов,

        Уважаеми господин Радев,

          Необходими са спешни мерки за опазване на символа на Сливен - „Старият бряст“, който бе избран за Европейско дърво на годината. Така стана и символ на България.

 

 

 

 

 

            През това лято дървото започна да съхне. Миналата есен паднаха част от циментовите "запечатки" по ствола му и тъй като дървото е кухо, се пълни с вода при всеки дъжд. Тя не се изтича и се събира вътре в дънера. Това засилва гнилостните процеси. Заради растежа на дървото се е скъсал и метален обръч,  поставен преди години, за да не се сцепи. Според предписания, направени от екип  специалисти, обследвал дървото, трябва да се намали короната на бряста, защото има опасност да се разцепи и дори е опасен за хората. Има сериозно просъхнали клони, които също са опасни.

 

          Предлагаме да се направи  временна запечатка на ствола на дървото, което няма да изисква много средства. Предходното общинско ръководство бе набелязало редица мерки за удължаване живота на дървото, сред които ваксинация, терапия и укрепване. Дейностите трябваше да бъдат направени преди  разлистването му, но не бяха осъществени. Мероприятията трябваше да бъдат извършени тази есен, а ваксинацията през пролетта.

            Настояваме общината да започне спасителни мероприятия за символа на града и незабавно да се вземат мерки за спиране на притока на вода в хралупата.

            Настояваме да потърсите отговорност от служителите, които са  проявили това престъпно нехайство. Настояваме за оставката на целия отдел „Екология”. Настояваме и да бъдат премахнати паметните плочи, поставени пред „Стария бряст“, които уж бяха временни. Те приличат на надгробни и създадоха много спорове сред сливенската общественост.  Фондация „Стария бряст“ е входирала в общината предложение за провеждане на Национален конкурс за цялостно художествено оформление на пространството около „Стария бряст“. Авторите ще имат пълна свобода за творчески решения. Безпристрастно жури от „Националната художествена академия“ и сливенската „Художествена гимназия“, както и експерти като Светлин Русев, Георги Чапкънов, арх. Койнов и др., ще има възможност да оцени най - стойностния проект.

            Настоящото отворено писмо е подкрепено от различни организации като „Екогласност“, Гражданско сдружение „Св. Георги Победоносец”, „Национален фронт за спасение на България“ и др.       

 

С уважение:                                                                    

СТЕФАН СТЕФАНОВ                                                                                4 декември 2015 г.

ФОНДАЦИЯ „СТАРИЯ БРЯСТ“                                                       град Сливен

 Подписали:

НИКОЛАЙ МРАВОВ

ПК „ЕКОГЛАСНОСТ“

 

МОМЧИЛ ПАНТЕЛЕЕВ

ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“

 

ДОБРОСЛАВ ИВАНОВ

„НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ А СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ“

baraban.bg ©

Top Desktop version