Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

 

 

 

   От доста години в Сливен граждани и граждански организации ратуват да бъде обновен и достъпен един от най-достолепните войнишки паметници в страната, намиращ се в двора на изоставените казарми на Зенитния полк – паметника на загиналите от някогашния Шести артилерийски полк.

   Шести артилерийски полк е създаден през 1889 г. в Пловдив, а от 1890 г. е на постоянен гарнизон в Сливен. Участва в превземането на Одринската крепост през Първата балканска война, във Втората балканска и Първата световна война, в битката при  Каймак Чалан през септември 1916 г. След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.) полкът е трябвало да унищожи цялата си артилерийска материална част. Войниците и офицерите от полка се завърнали от фронта в пълна мизерия. И те, оцелелите – болни и осакатени, взели решение да отдадат чест на другарите си, „На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета", както пише на паметника, на който са и имената на 383-ма загинали офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, дарили по 100 лева, което е почти половината от тогавашните заплати. Повече пари са дарили офицерите и подофицерите. Събрана е сумата от 105 044 лева и 55 стотинки. Паметникът бил изработен от арх. Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от най-обикновен материал – бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, с височина около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена ръка към  Одрин – града на бойната слава. До него е планинско оръдие „Шкода”, с пречупена ос и разбито дясно колело – символ на покрусата на народа.

   Паметникът е сериозно увреден от времето. Най-критично е състоянието на фигурата на артилериста.

   Община Сливен пое инициативата да набере средства за реновиране на паметника. В подкрепа бе създаден инициативен комитет, в който влизат журналисти, представители на военни и патриотични организации, историци, експерти от Община Сливен. Засега събраната сума е 724.91 лева.

   На работната среща комитетът прие да организира конкретни дарителски акции - „Първите хиляда”, „Новите 100 войводи”, „Родолюбци”, организиране на благотворителен концерт в края на ноември и на изложба-базар. Предвижда се седмица на отворени врати, когато гражданите могат да видят паметника. Предстои да бъде изработен клип, който да бъде показан пред ученици и излъчен в местните медии.

   На централния вход на сградата на общинската администрация е поставена дарителска кутия, чрез която всеки може да се включи в „Първите хиляда”, дарили 10 и повече от 10 лева. Акцията „Новите 100 войводи” има за цел да привлече представители на бизнеса, а в „Родолюбци” ще се включат ученици.

   Дарителите ще получат грамота, а имената на граждани и фирми, дарили над 1000 лева, ще бъдат изписани на плоча, която ще бъде вградена в прилежащата на паметника паркова среда.

   В социалната мрежа Фейсбук има страница „Да спасим паметника на Шести артилерийски полк в Сливен”. Там се публикувана актуална информация за дарителската кампания и снимки.

Дарителската сметка за набиране на средства е:

IBAN: BG73FINV91508416216422

BIC: FINVBGSF

Код: 445100

Първа инвестиционна банка АД – клон Сливен

baraban.bg ©

Top Desktop version