Не пийте от Кръстовата чешма и Тодоровото аязмо

baraban.bg

Не пийте от Кръстовата чешма и Тодоровото аязмо

      Пробите от водата на Кръстова чешма и Тодоровото аязмо са с много добри физикохимични показатели, но като микробиология имат отклонения. Направените изследвания в лабораторията на „В и К“ – Сливен показват наличие на колиформи над допустимите норми, което означава, че не е препоръчително тази вода да се използва за питейни нужди, заяви инж. Мария Добрева, началник на направление „Пречистване“ във водното дружество.

    Проверката на водата от горските чешми край Сливен започна по съвместна обществена инициатива на „В и К“ – Сливен и Фондация „Старият бряст“, замислена в помощ на гражданите, гостите на града и любителския туризъм в Сливенския Балкан. Пробите от първата проверена – Драгиева чешма, бяха с отлични физикохимични и микробиологични качества.

   Резултатите от трите изследвани проби от Тодоровото аязмо, Кръстова чешма в местността Черковното и Горската чешма над нея са взети на 13 юни от В и К-специалист и Стефан Стефанов от фондация „Стария бряст“. Според инж. Мария Добрева, причината за влошената  микробиология най-вероятно е битово замърсяване около мястото на изтичане. Достъпът на хора и животни там е неограничен. Зоната около чешмите не е охранявана, както са охранявани водоемите във водоснабдителната система на „В и К“. Преди години са правени подобни изследвания на Кръстова чешма, които отново са показали  проблеми  с микробиологията. Но на Кръстова чешма по някакъв проект е поставена табела, че водата е годна за пиене, което не отговаря на истината. 

   Иронията е, че много сливенци смятаха водата от Кръстова чешма и Тодоровото аязмо едва ли не за лековита. Водата от тях в момента не е препоръчителна за пиене, защото колиформите могат да доведат до стомашно-чревно разстройство най-вече при малки деца и стомашен дискомфорт у възрастния човек. Няма заплаха от епидемия от стомашно-чревни заболявания за гражданите, пиещи тази вода, но опасност съществува – водата определено не отговаря на изискванията за пиене и ние сме длъжни да предупредим за резултатите от взетите проби, заяви инж. Добрева.  Лично решение на всеки е ще пие или не водата от тези чешми.

   Водите на Кръстова чешма и Тодоровото аязмо не се събират във водоеми и не могат да се подложат на дезинфекция от „В и К“. Едната възможност е вбъдеще преди тези чешми се изградят малки водоеми, които могат да се дезинфекцират. Според експерти, без дезинфекция няма как да се случи очистването им, освен ако в определен момент по природен път не стане изнасяне и изчистване на замърсената вода.

   Фондация „Старият бряст“ е провела разговор с ктиторите на православния параклис при Тодоровото аязмо, които са поели ангажимент да направят необходимото за отстраняване на биологичното замърсяване на водата в района на чешмата. За целта предстоят разговори със специалисти.

ВиК – Сливен

P.S.: Още през 2010 г., без специални изследвания, някои хора се присетиха, че водата от тези източници е под въпрос – при това отношение на „обществеността“, една част от която ходи на Кръстовото да безчинства, друга – да си пълни „лековита“ вода... Виж ТУК:

 

http://www.desant.net/show-news/21250

baraban.bg ©

Top Desktop version