Може ли да се печели от сифилис...

baraban.bg

Може ли да се печели от сифилис...

   Инициативен комитет от трима общински съветници – д-р Нина Борова, Иван Петров, Красимир Кръстев – се обяви срещу ликвидирането на Центъра за кожно-венерически болести в Сливен. На пресконференция съветниците за пореден път изнесоха аргументите в защита на това лечебно заведение. Те смятат да изпратят и отворено писмо до министъра на здравеопазването, директора на РЗОК, председателя на Народното събрание, омбудсмана на Р България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

   Кой всъщност иска да закрие центъра и защо?

   Някой упорито иска да го закрие и както каза един колега, щом са решили, ще падат, ще стават, но ще го направят. Дано да не се окаже прав... При положение, че има и несъгласие за закриването му от двама поредни здравни министри, Центърът оцеля на два пъти на косъм, когато поради геройските усилия на същите общински съветници от настоящия инициативен комитет, не можа да събере болшинството гласове. Сега се предлага за трети път, използвайки уж желанието на настоящия ръководител на центъра д-р Мая Миланова, която месеци наред бе подложена на натиск и принудена да приеме предложението за закриване на самостоятелното лечебно заведение и откриването му като отделение към областната болница, тъй като месеци наред се прави всичко възможно да се стопира работата на персонала. Ако точно сега обаче се закрие центъра, поради приетия от парламента Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., в който параграфи 6 и 11 забраняват на касата да плаща за нови лекарства и нови медицински дейности, то няма и как да стане откриването на ново отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, каза д-р Нина Борова. Всичко това при положение, че в последните  месеци, от второ, Сливен е минал на първо място по болни от сифилис. Д-р Борова припомни прецедента от 1982 г., когато във вътрешно отделение на болницата се налага по спешност да се открият 40 легла за болни от сифилис. Сега заболелите са повече и много по-мобилни, така че проблемът е и на България, и на Европа. Затова е крайно време да се вземе единно държавно решение за тези центрове, а не да се оставя Община Сливен да ликвидира това търговско дружество, смятат членовете на инициативния комитет. В крайна сметка, става въпрос за едни 38 000 лв. дълг към многопрофилната болница, които общината така или иначе ще плати, при положение, че центърът пък има да взема от Здравната каса 18 000 лв. за надлимитна дейност.

   Може би по-лесно е да се отговори на въпроса „защо“... Защо някой иска да закрие това лечебно заведение? Със сигурност, не е заради интересите на гражданите на Сливен и Сливенска област. Най-вероятно не е и за да спести общината едни пари – ако беше за пестенето, може би общинските съветници (повечето от които с няколкомандатно присъствие) щяха да се поинтересуват от това как години наред центърът е бил източван от фирмата на бивша общинска съветничка, плащайки по 2 000 месечно за храна на болните (доколкото ги е имало върху десетте легла) и пране, след като сега плаща по 300 лв. за храна и се пере на място. (И след като бившата общинска съветничка, чиято фирма е обслужвала прескъпо центъра, тогава не е била бивша...) И как някой ходи да зяпа пирамидите за сметка на центъра, маскирайки екскурзията като повишаване на здравната си квалификация в Египет. Но, както обичали да казват няколкомандатните общински съветници, каквото било-било – дайте сега да го закрием. Впрочем гражданите знаят защо – нелоша сграда, на хубаво място (строена не по времето на тези съветници, естествено). Колкото и да спечели общината от евентуалната бъдеща продажба, то едва ли ще запуши всичките си финансови дупки. Идеята май е да спечели пак бивш общински избраник...

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version