Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Аз

Как не чистих на 15 септември

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   И това, представете си, на фона на всепланетния ентусиазъм: 5 млн. души от 156 държави чистили планетата в този ден, 390 хиляди събирали боклуци в България, от тях – хиляда активни чистници само в Сливен. Като гледам, даже торбата на кмета е по-пълна от моята. 

   Не че нямах желание, напротив. И тъй като живея близо до Ясъ тепе, и тъй като наскоро пак ми се мярна прекрасния текст – спокойно мога да го нарека изследване – на художника Красимир Добрев за това баирче, на което сме играли като деца, реших, че ще чистя там. (Не се сещате кое и къде е това Ясъ тепе, нали, затова пускам линк: http://artnovini.com/analizi/1068-ysa-tepe-gr-sliven.html . Отделете му малко време – ако сте сливналии и ако сте любопитни, де...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Мислех, че ще срещна съмишленици. Цъ... Жив човек не се мярна от това място (което си е почти в центъра на града), та чак до квартал „Дружба“. После, по снимки видях и разбрах, че ентусиазмът бил на двеста метра оттам, от другата страна на стадион „Хаджи Димитър“ (общински първенци, журналисти и пр.), ама кой да ти знае. Да бях отишла там, щях да съм част от успеха. А сега олицетворявам неуспеха: Ясъ тепе не почистих – едно, че повечето отпадъци бяха за лопата, друго, че дори и с ръкавици не ми се пипаха лайняни хартийки. Просто превалих хълмчето, а от другата му страна започва прекрасния спортен комплекс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Чистичко е, особено в хотелската част, ама то е защото ненужното – счупено оборудване и пр. изхвърлят зад оградата. Не се сещам кой е собственика, но май беше бивш кмет и настоящ общински съветник. Та, от това не лошо имение към булевард „Стефан Стамболов“ води път, по цялото си протежение насипан с отпадъци – строителни и каквото друго отпада. Ама то и мястото е отпаднало от градската среда, обикновено се заобикаля, така че... Като някакво изключение развях из него празната си торба, извяха се всякакъв ентусиазъм и мисъл из главата ми, но като се прибрах, нещата ми се проясниха. От телевизора разбрах, че всичко е минало много успешно и българският народ е събрал още повече боклук от миналата година. Викам си, вярно, друга година виждах струпани събрани торби на много места из града, тази година не видях, но сигурно организацията ще да е била по-добра, та и торбите са прибрали рано-рано. Щом статистиката отчита това, а българската журналистика го казва, така ще да е. Стана ми едно засрамено, че с нищо не допринесох към всенародното дело... И за да намаля донякъде вината си, реших да си призная. Подлагам се на обществено порицание!

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version