Българка оглави ЮНЕСКО

baraban.bg

Българка оглави ЮНЕСКО

BokovaБългарският кандидат за поста генерален директор на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова победи в надпреварата за поста египетския претендент - министъра на образованието Фарук Хосни. На петото поред гласуване тя получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията, а Хосни събра 27 гласа, предаде Франс прес.

   За лобистката кампания на Бокова предишният кабинет отпусна от държавния бюджет 100 хил. лeва. Ирина Бокова е 10-ят генерален секретар на организацията, петият европеец, първият избраник от Източна Европа и първата жена, която ще я оглави. Кандидатите за поста бяха деветима, като за фаворит се смяташе Хосни, който бе предложен от Египет, Кувейт, Судан и Либия. От надпреварата отпадна и австрийският еврокомисар Бенита Фереро-Валднер. Другите кандидати бяха заместник-външният министър на Русия Александър Яковенко, постоянният представител на Литва Ина Марчюлените, бившият външен министър на Алжир Мохамед Беджауи, директорът на африканското бюро на международния съвет на ЮНЕСКО по науката Соспетер Мвияруби Мухонго (Танзания), бившият министър на търговията, промишлеността и риболова на Еквадор Ивон Хуес де А. Баки и заместник-генералния директор на ЮНЕСКО Нуреини Тиждани-Серпос (Бенин).
   Съгласно процедурата, приемничката на Коичиро Мацуура трябва да бъде одобрена през октомври чрез тайно гласуване от представителите на 193-те държави-членки в Генералната конференция на организацията.

baraban.bg ©

Top Desktop version