Кой забрави хората с увреждания на 3 декември?

baraban.bg

Кой забрави хората с увреждания на 3 декември?

   Днес, 3 декември, е международен ден, в който светът трябва да обърне особено внимание на хората родени или впоследствие получили увреждане.

Това е необходимо, за да не бъдат съжалявани, а да се подчертае, че това са хора с потенциал и възможности, ако им се даде шанс за труд и социален живот.

   Хората с увреждане не се нуждаят от съжаление, а от помощ за преодоляването на архитектурните бариери, които са пречка заради двигателно или сензорно увреждане. По това как се отнасяме към хората с физически или сензорен недъг, се съди за зрелостта на обществото. Само по Коледа ли се сещаме за милосърдието, съпричастността, човеколюбието, взаимопомощта и всички други християнски добродетели? Защо само на Коледа се сещаме да правим добрини и защо си мислим, че като изпратим един СМС на определен номер за дарение, сме изкупили всичките си грехове. Понякога човек се нуждае от топла дреха, блага дума и вяра в по-добри дни.

   Искам с тази статия да благодаря на всички, които полагат всекидневни усилия за пълноценен живот на хората с увреждания, защото те имат нужда от подкрепа всеки ден, а не един  ден в годината. Благодаря на областния управител на град Сливен, който още в ранни зори се сети да направи изявление от официалният сайт, че днес е международен ден за отбелязване и за първи път някой да не честити „празника”, а да декларира, че ще помага.

                                                                                                         Атанас Митев

baraban.bg ©

Top Desktop version