Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

www.economic.bg с

Първата в света сграда, отпечатана на 3D принтер

    В Дубай откриха първата в света сграда, отпечатана на 3D принтер.     

   Строежът на обекта е отнел само 19 дни. Това съобщават от пресслужбата Dubai Media Office. Сградата е построена в центъра на Дубай, близо до небостъргачите Emirates Towers. Цената е 140 000 долара.

    Производството на частите за билдинга е отнело 17 дни, след което се добавят интериорните и екстериорни детайли на дизайна за още 2 дни. Един човек е бил нает да следи 3D принтера, а още седем души са монтирали компонентите, 10 електротехници и специалисти са следили инженерните решения. Така са спестени 50 на сто от нормалните разходи за труд. „Офисът на бъдещето“ е оборудван иновационни технологии, които намаляват консумацията на електроенергия. Освен, че ще бъде новото работното място на някои фирми, в бъдеще сградата ще бъде домакин на изложби, семинари и други мероприятия.

   Целта на новата сграда е да покаже ангажираността на Обединените арабски емирства "към иновациите и погледа към бъдещето, както и да насърчи намеренията на ОАЕ да се превърне в световен лидер в 3D печата. „Бързо променящият се свят изисква от нас да ускорим темпото ни на развитие, а историята не признава планове, а постижения", заяви министър-председателят на ОАЕ и владетел на Дубай Негово Височество Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум при официалното откриване на сградата.

baraban.bg ©

Top Desktop version