Неделен гост: Демагогията

baraban.bg

Неделен гост: Демагогията

Демагогията

или науката да мамиш хората

   Като повечето политически термини и този идва от древна Елада и в началото не е имал негативен отенък – „демагог“ буквално значи човек, който води „демоса“, т.е. хората. Да, ама за две-три хилядолетия нещата доста са се изменили. Днес Човекът, който води хората, т.е. Политикът, си избира онези факти (най-често страхове), които са изгодни нему и така ги набива в народните тикви, че народът да си помисли, че Политикът и той, народът, имат обща цел. По принцип, от Елада насам така си върви световната политика.

   Та ето фактите, които ни набиват тия дни:

      Венецуела е в невиждана криза. Дотолкова, че 2,3 млн. нейни граждани към края на миналата година или 4 млн. в началото на тази, са напуснали страната си. В България имаме стабилен икономически и всякакъв напредък и най-щедрия към всички съсловия бюджет в историята на страната.

   А фактите, по-важни за България, са:

   По данни на българските дипломатически представителства (събирани за всяка държава поотделно, но не за всички държави по света), през 2011 г. броят на българските граждани в чужбина е 2 036 092. Колко са тези, които по документи живеят в България, пък ги няма, не се знае. Колко са към днешна дата, т.е. в 2019 г. – също няма данни, и не ми се ще да смятам какво ще излезе, ако приемем за вярно твърдението на д-р Константин Тренчев от тези дни, че между 30 000 и 50 000 българи напускат средно годишно страната си. Впрочем, Венецуела е с население около 29 млн. души, България – с около 7 млн.

   Още факти:   

   По номинална стойност на брутния вътрешен продукт на глава от населението, по списъка на ООН за 2016 г. Венецуела е на 66-то място (с 9 230 американски долара), България е на 79-то (с 7 465 долара). По същия списък на Международния валутен фонд за 2017 г. България е 73-та (с 8 064 долара), Венецуела – 81-ва (6 684). (Все пак Венецуела е с „най-закъсалата икономика в света“, а пък зависи и от гледната точка.)

   Венецуела има 211.1 млрд. барела доказани петролни резерви. В 14 площи в България се търси петрол и природен газ, но „на този етап в енергийното министерство няма заявление за регистриране на геоложки или търговски открития“, казва енергийната ни министърка Теменужка Петкова.

   И новините по българските медии:

   „Предвид цялостната криза във Венецуела и необходимостта от предприемане на бързи и адекватни политически мерки за нейното разрешаване, както и от спешно свикване на свободни, прозрачни и честни президентски избори, България изразява подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела“, каза българското правителство.

   За България българското правителство казва, че е в стабилен растеж – всякакъв.

   Та тука няма измама – правилно бихте възразили, визирайки заглавието. Да, само една демагогия, в съвременния смисъл на думата – че най-важният въпрос пред българското (и световното) общество е да осигури честни и прозрачни избори във Венецуела. (Каквито вече бяха осъществени в Сирия, Ирак, Афганистан, Чечня...)

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version