Страхът от свинския грип - изгоден бизнес!

baraban.bg

Страхът от свинския грип - изгоден бизнес!

sprincovka   По време на пандемия глобалната икономика обикновено се свива, но има отделни фирми, които извличат ползи от извънредната ситуация. Фармацевтичните концерни например, които печелят в момента луди пари от ваксините.

   Най-силно финансово облагодетелствани в момента са големите фармацевтични концерни, които произвеждат ваксина срещу свинския грип - например британската "ГлаксоСмитКлайн", американската „Бакстър" и швейцарската „Новартис". Това не е случайно, твърди Томас Шийсле - анализатор на фармацевтичния пазар:

Свръхтърсенето гарантира огромни печалби

   "По традиция участниците в този бизнес са малко на брой. Това се дължи отчасти на факта, че в миналото той е бил силно регулиран и ограничаван от държавните органи и институции, които са били и основните купувачи. От друга страна производството на ваксини, от гледна точка на технологичната трудност, не е за всяка уста лъжица. В този бизнес производителите трябва да отговарят на редица строги изисквания."

   За сметка на това пък производствени цехове има на много места по света, например в Дрезден, в сградата на бившето саксонско предприятие за серуми. Междувременно то е собственост на британския концерн "ГлаксоСмитКлайн", който произвежда на това място в шест дни от седмицата на трисменен режим препарата Пандемикс. За целта ежедневно се доставят по 350 000 пресни кокоши яйца.

   Глаксо произвежда 440 милиона опаковки ваксина. Само Германия е закупила 50 милиона - това е най-голямата поръчка до момента. По-малки дози от препарата федералните и провинциални власти са поръчали при „Бакстър" и „Новартис". Тъй като търсенето на подобни антивирусни препарати в момента е гигантско, се предполага, че и печалбите са извънредно големи.

   Петер Лугауер от Комерцбанк казва: "Принципно може да се каже, че нито един от тези концерни в момента не произвежда на загуба. Но все пак мисля, че това не е най-печелившият им бизнес до момента. В Германия предполагаме, че акциите на въпросните фирми ще реализират по около 2% допълнителни печалби от сегашната ситуация."

Бизнесът с ваксини набира скорост

   Тези печалби обаче са съвсем сигурни. През последните години цените на ваксините спаднаха до известна степен, но все още няма производители на генерични препарати, а там, където са допуснати такива, те са принудени да получават лиценз от притежателите на оригиналния препарат. Като цяло обаче бизнесът с препарати за превенция срещу инфекциозните заболявания набира скорост, казва Лугауер:

   "Например по време на пандемии, като сега или преди години във връзка с птичия грип. Тогава се повишава готовността на хората да се имунизират. Самите концерни-производители пък агитират сред населението да се предпазва от всевъзможни опасности, което, разбира се, им носи съответни печалби."

Deutsche welle

baraban.bg ©

Top Desktop version