Неделен гост: Мавзолеят, едно от шестте изчезнали чудеса

baraban.bg

Неделен гост: Мавзолеят, едно от шестте изчезнали чудеса

   Изначалният мавзолей си е този на цар Мавзол – едно от седемте чудеса на античния свят, от които оцелели до днес са само египетските пирамиди. Изчезнал, изчезнал, но не чак като мавзолея на Георги Димитров – жалки останки все още се въргалят в Бодрум, древния Халикарнас.

   Най-забележителното от царуването над Кария на този Мавзол (царувал от 377 до 353 г. пр.н.е, ама като сатрап на персите, все пак) е изграждането на гробницата му. При това я проектирала и организирала строежа Артемизия, неговата сестра и съпруга, която толкова го обичала, че като умрял, изпила праха му. Това поне разказват на туристите, а и в Уикипедия го пише, но пък какъв саркофаг са открили рицарите-хоспиталиери деветнайсет века по-късно, когато се заели да укрепват замъка си с камъни от Мавзолея, не е ясно. Не че ги оправдавам, но по него време внушителната мраморна сграда (висока 45 м или повече), заобиколена от 36 йонийски колони и обилно украсена с релефи и статуи (все пак четирима най-известни гръцки скулптури са работили връз нея), е била разрушена от поредица земетресения. После дошъл британският археолог. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Те това е. Повече – в Британския музей.

  Според Кир Буличов (учен, пътешественик, журналист, писател фантаст и колекционер), в архитектурата на Мавзолея има повече от Изтока, нежели от Гърция. „Архитектите построили гробницата на харикарнаския тиранин във формата на почти квадратно здание, първият етаж на което бил същинската гробница на Мавзол и Артемизия. Отвън тази грамадна камера с пощ от 5000 квадратни метра и височина около двадесет метра била облицована с плочи от бял мрамор, одялани и полирани по персийски начин. В горния край на първия етаж имало фриз, изобразяващ битката на елините с амазонките – „Амазономахия“, изработен от великия Скопас. По думите на Плиний, освен Скопас там са работили Леохар, Бриаксид и Тимотей. На втория етаж, ограден с колонада, се пазели дароприношенията; за покрив на музея служела пирамида, увенчана с мраморна колесница: в нея, запрегната в четири коня, стояли статуите на Мавзол и Артемизия. Около гробницата се намирали статуи на лъвове и не препускащи конници."

   А, между другото – в Халикарнас се е родил и Херодот, бащата на историята.

                                                                        Йорданка Раданчева

 

baraban.bg ©

Top Desktop version