„Аватар” е аватар, защото е поредното превъплъщение на една и съща история

baraban.bg

„Аватар” е аватар, защото е поредното превъплъщение на една и съща история

   Всеки от нас е преживявал някакъв аватар – по възрастните са участвали в градски карнавали (да не говорим дето трябваше да се правим ту на комунисти, ту на демократи, а някои минаха доста повече политически аватара), по-младите и в момента може би са вживени в образа на главния убиец (злодей или спасител) в някоя компютърна игра.

300px-avatars_of_vishnu

 

   Аватар, или аватара (от санскрит अवतार, слизане) е инкарнация на божество в индуизма. Най-често понятието се свързва с различните въплъщения на Вишну на земята, където той под различни образи извършва подвизи.

  

   В компютърния жаргон думата аватар се използва за картинката която един потребител слага на профила си (по-красивото, по-елегантното и по-одухотвореното от всекидневното ни изображение). Индуистките брамини все още не са предявили някакви претенции към всепланетното използване на термина. Към завладяващия планетата „Аватар” на Джеймс Камерън обаче вече имало претенции – по-скоро медийно желание за  скандал (може и да не е само медийно), който най-вероятно няма да се състои http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2678891 . Че то за кутията на Пандора кой не знае (ако става въпрос за името), пък за извънземната флора и фауна, включително хуманоидна, човешката представа не се е отдалечила кой знае колко от формата на ушите или цвета на кожата (ако изключим Станислав Лем и малко още фантасти). Я изгледайте който и да е филм и помислете дали описаното там не е изплагиатствано я от Библията, я от някой отдавна умрял списовател, я от живота на комшията ви.

 

   Гледалите вече филма казват: идете и му се насладете, нищо, че историята е разказвана вече няколко хиляди пъти. Историите се повтарят точно, защото никой не си взема поука от тях. И колкото по-добре е разказана старата история, толкова по-добре. Не че някой ще се поучи от нея... Ама е красиво на 3D. Какво ли ще е на 4D?

baraban.bg ©

Top Desktop version