Часът на Земята

baraban.bg

Часът на Земята

Zemiata   Часът на земята (Earth Hour) се отбелязва за първи път през 2007 г. в Сидни, Австралия. Цялата работа започва с това, че жителите на мегаполиса били приканени  да угасят осветлението за един час. Ефектът, като икономия на природни ресурси сигурно не е малък, но едва ли и ако се изчисли като част от световното потребление на електроенергия.  Само година по-късно обаче, 50 милиона души от 370 града, в повече от 35 страни по света, се присъединяват и изключват осветлението за един час – е, това вече е „Часът на земята“. То става традиция – или поне иска да се оформи като такава – и се провежда всяка последна събота от месец март. С разрастването си, вече е една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени. През 2009 г. към „Часът на земята“ се присъединяват над един милиард души в близо 4 500 града от 88 държави, като се включват цели общности, бизнеса и правителствата.

   На 27 март 2010 г., събота, в 20:30 ч. милиони хора по цял свят ще се включат за четвърти пореден път в "Часът на Земята". Те ще спрат осветлението си за един час. Отново ще имаме рекорд, защото в инициативата се включват 120 държави и територии. «Часът на Земята 2010» ще се разпростре от Арктика до Антарктика, от Монголия до Аржентина, от островите Кук до Русия. По това време ще угасне осветлението и на някои от най-емблематичните места на планетата. Четири от петте най-високи сгради ще потънат в мрак - извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства, Си Ен Тауър в Торонто, Тайпей 101 в Тайпе и Уилис (Сиърс) Тауър в Чикаго.

   Досега патрони на "Часът на Земята" са били носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Дезмънд Туту, многократно награждаваните актриси Кейт Бланшет и Лив Улман, руската тенисистка Елена Дементиева, рок изпълнителите Аланис Морисет, "Линкин Парк", "Колдплей" и Нина Першон от "Кардигънс".

   Във видеообръщение генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че „Часът на Земята” е „най-голямата проява на обществена загриженост за промените в климата, която някога е била предприемана. С „Часът на Земята” хората от цял свят ще изпратят ясно послание. Те искат действия срещу промените в климата”.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version